Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednicu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) dr. Sigmund.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu, 11. listopada 2006. godine, predsjednicu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) dr. Anne-Marie Sigmund

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru je izrazila zadovoljstvo i pozdravila uspostavu suradnje između EGSO-a s jedne strane te predstavnika poslodavaca, sindikata i ostalih organizacija civilnog društva iz Republike Hrvatske s druge strane. Ministrica Grabar-Kitarović naglasila je kako se ovom suradnjom unapređuje uloga civilnog društva u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te je napomenula kako proces europskih integracija treba obuhvatiti sve dijelove društva i poticati njihovu aktivnu ulogu.

Predsjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) dr. Anne-Marie Sigmund u posjetu je Republici Hrvatskoj kako bi razmotrila uspostavu suradnje EGSO-a s predstavnicima civilnog društva Republike Hrvatske.

Susretu s ministricom Grabar-Kitarović prethodio je sastanak predsjednice Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) dr. Anne-Marie Sigmund s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Gospodarskog i socijalnog vijeća, Ureda za socijalno partnerstvo te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Na sastanku je dogovorena uspostava i način rada zajedničkog tijela koje će omogućiti suradnju između EGSO-a i predstavnika civilnog društva iz Republike Hrvatske. Prvi sastanak tog tijela može se očekivati početkom 2007. godine nakon formalne odluke EGSO-a koja će biti donijeta u prosincu 2006. godine.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo Europske unije, osnovano Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ). Taj Odbor na europskoj razini zastupa interese različitih socijalnih i gospodarskih skupina i smatra se mostom za dijalog između institucija Europske unije i civilnog društva, a kao članovi u njegovom radu sudjeluju poslodavci, posloprimci te predstavnici različitih grupa civilnog društva (npr. poljoprivrednici, potrošači, znanstvenici, nastavnici, ekološki pokreti i sl.). EGSO savjetuje Europsku komisiju, Vijeće Europske unije te Europski parlament u zakonodavnom postupku u određenim područjima nadležnosti Europske unije.



Priopćenja