Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjelovala je na susretu Nacionalnog foruma

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na susretu Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji na temu "Pretpristupni fondovi Europske unije", u ponedjeljak, 9. listopada 2006. godine, u Novinarskom domu, u Zagrebu

Na petom susretu Nacionalnog foruma raspravljalo se o korištenju pretpristupnih fondova, CARDS, PHARE, ISPA, SAPARD i IPA, u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, te o projektima financiranim kroz fondove Europske unije, njihovom vođenju i upravljanju.

Ministrica Grabar-Kitarović, govoreći o apsorpcijskim sposobnostima za korištenje pretpristupne pomoći iz programa Europske unije kao jednom od prioriteta Vlade Republike Hrvatske u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, kazala je da je Republika Hrvatska na području provedbe pretpristupnih programa dobila mnoge pohvale od strane Europske komisije. U svom je izlaganju najavila novi integrirani instrument pretpristupne pomoći (IPA) koji će se početi primjenjivati od 2007. godine. Napomenula je kako je izuzetno važno zadržati ovakve dobre rezultate i tijekom provedbe programa IPA, kao i održavanje političke potpore provedbi ovakvih projekata, zapošljavanje i, još značajnije, zadržavanje visoko obrazovanih i posebno specijaliziranih državnih službenika o čijem radu ovisi kvaliteta rezultata.

Nacionalni forum o pristupanju Europskoj uniji inicijativa je Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija kojoj je cilj postići što bolju informiranost hrvatske javnosti o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te potaknuti javnu raspravu o toj tematici u svim dijelovima hrvatskog društva. U radu Nacionalnog foruma sudjeluju predstavnici državne uprave, lokalne uprave i samouprave, akademske zajednice, nevladinih organizacija, privatnog sektora, medija i ostalih zainteresiranih skupina.

Izlaganja ostalih govornika na Nacionalnom forumu o pristupanju Europskoj uniji bit će dostupna na internetskim stranicama www.mvpei.hr/ei/ , a izlaganje ministrice Grabar-Kitarović prosljeđujemo u prilogu.

Izlaganje ministrice Grabar-Kitarovic na Nacionalnom forumu



Priopćenja