Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Republici Litvi

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravi u službenom posjetu Republici Litvi, u Vilniusu, 6. listopada 2006. godine

Tijekom službenog posjeta Republici Litvi ministrica Grabar-Kitarović susrela se s predsjednikom Republike Litve Valdasom Adamkusom. Sugovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima te prilikama koje dvjema državama omogućavaju da prodube i prošire suradnju kako što je i ovaj službeni posjet ministrice Grabar-Kitarović Republici Litvi. Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako Republika Hrvatska cijeni potporu koju Republika Litva pruža euroatlantskim ambicijama Republike Hrvatske. Predsjednik Adamkus i ministrica Grabar-Kitarović razgovarali su i o suradnji na multilateralnom planu te izrazivši potporu Republici Litvi za kandidaturu u Vijeću za ljudska prava ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je na potpori Republike Litve kandidaturi Republike Hrvatske za članstvo u Komisiji Ujedinjenih naroda za izgradnju mira (PBC) i Odboru Ujedinjenih naroda za uklanjanje svih oblika diskriminacije žena (CEDAW).

Prilikom susreta s ministrom vanjskih poslova Republike Litve Petrasom Vaitiekūnasom ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je na potpori koju Republika Litva pruža Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama. S hrvatske strane izražen je interes za razmjenom iskustava koja se odnose na pripreme za pristupanje u članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Obostrano potvrdivši dobre bilateralne odnose između dvije države, ministri su razgovarali i o nastavku suradnje u okviru međunarodnih multilateralnih organizacija. U tom smislu ministrica Grabar-Kitarović izrazila je želju hrvatske strane za nastavkom suradnje između zemalja Američko-jadranske povelje (A3 Inicijativa) i triju baltičkih država (B3) kao što je to bio slučaj tijekom sastanka ministara vanjskih poslova i ministara obrane na Brijunima u travnju ove godine. U kontekstu teme o pristupanju Republike Hrvatske euroatlantskim integracijama ministrica Grabar-Kitarović napomenula je kako Republika Hrvatska sa summita NATO-a u Rigi u studenom ove godine očekuje snažan, jasan i ohrabrujući signal o daljnjim perspektivama članstva. Ministrica Grabar-Kitarović razgovarala je s ministrom Vaitiekūnasom o regionalnoj suradnji te je napomenula kako je to pitanje visoko rangirano među političkim prioritetima Republike Hrvatske. U tom kontekstu pojasnila je kako Republika Hrvatska želi i nadalje imati konstruktivnu ulogu u daljnjoj stabilizaciji jugoistočne Europe kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susjednim zemljama i kroz sveobuhvatnu regionalnu suradnju osobito kroz predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Na susretu s predsjednikom Parlamenta Republike Litve Viktorasom Muntianasom, ministrica Grabar-Kitarović upoznala je predsjednika parlamenta Muntianasa s aktualnostima u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je predsjednika parlamenta Muntianasa s Komunikacijskom strategijom za informiranje javnosti o europskim integracijama i informativnim aktivnostima koje se provode. U razgovoru je dogovorena suradnja između dvaju parlamenata s ciljem sveukupne razmijene tehničkih iskustava na parlamentarnoj razini.

Ministrica Grabar-Kitarović posjetila je Sveučilište u Vilniusu, najstarije u tom dijelu Europe, gdje se je susrela s rektorom Benediktasom Juodkom, drugim profesorima i studentima hrvatskog jezika. Studij hrvatskog jezika na Sveučilištu u Vilniusu postoji već deset godina, a ove godine ga polazi dvanaestero studenata. Prilikom susreta ministrica Grabar-Kitarović kazala je da se kroz znanost o jeziku i kulturi gradi most suradnje između dvije zemlje. Na Sveučilištu u Vilniusu Grabar-Kitarović svečano je otkrila bistu hrvatskog pjesnika Marka Marulića.



Priopćenja