Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Hido Biščević sastao se s glavnim direktorom u Glavnoj upravi za proširenje Europske komisije Leighom

U utorak, 3. listopada 2006. godine, u Bruxellesu, Kraljevini Belgiji, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević sastao se s glavnim direktorom u Glavnoj upravi za proširenje Europske komisije Michaelom Leighom

Državni tajnik Biščević i glavni direktor Leigh održali su sastanak u sklopu priprema za Izvješće Europske komisije o napretku Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji (Progress Report), te u svrhu razmjene mišljenja o općem političkom napretku Republike Hrvatske u odnosima s Europskom unijom.

Glavni direktor Leigh se osobito zanimao za trenutne odnose Republike Hrvatske sa Republikom Slovenijom i Talijanskom Republikom, budući da, po njegovu sudu, oni u znatnoj mjeri utječu na dinamiku pregovora s obzirom na neka još neriješena otvorena pitanja. Državni tajnik Biščević je izvijestio o napretku u razgovorima s Talijanskom Republikom glede jamstva reciprociteta za hrvatske građane u pristupu tržištu nekretnina, kao i o nastavku dijaloga o uplati preostalog dijela duga Republike Hrvatske slijedom Osimskih sporazuma na talijanski bankovni račun. U odnosima sa Republikom Slovenijom, naglasio je Biščević, Republika Hrvatska ne može prihvatiti da se rješavanje preostalih otvorenih uzajamnih pitanja uvjetuje i dovodi u kontekst pregovora s Europskom unijom. Glavni direktor Leigh je potvrdio da u tom pogledu i Europska unija ima jasna i nepromjenjiva stajališta i da se Europska komisija ne uključuje u rješavanje bilateralnih pitanja. Pri tomu je ocijenio da bi bilo potrebno postići odgovarajuće razumijevanje s Republikom Slovenijom glede općeg odnosa spram otvorenih pitanja tijekom pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom.

Sugovornici su razgovarali i o aktualnom stanju u jugoistočnoj Europi, osobito u svjetlu predstojećih rasprava i prijedloga o budućem statusu Kosova, ali i nakon izbora u Bosni i Hercegovini. Obostrano je naglašen interes da se u cijeloj regiji nastave demokratski procesi i da se dosljedno poštuju načela Kontaktne skupine o nepovezanosti kosovskog pitanja s bilo kojim drugim teritorijalnim integritetom u regiji. U ocjeni stanja i perspektiva u Bosni i Hercegovini nakon izbora, glavni direktor Leigh je potvrdio potrebu zadržavanja angažmana međunarodne zajednice i Visokog predstavnika, osobito u obnovi razgovora o budućem ustavu i ispunjavanju kriterija za Sporazum o približavanju i stabilizaciji.



Priopćenja