Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Hido Biščević predvodio je hrvatsko izaslanstvo na sastanku državnih tajnika zemalja članica Kvadrilaterale

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević predvodio je hrvatsko izaslanstvo na sastanku državnih tajnika zemalja članica Kvadrilaterale, u Rimu, 2. listopada 2006. godine, povodom zatvaranja talijanskog predsjedanja. Tom je prigodom Republika Hrvatska od Talijanske Republike preuzela predsjedanje ovom inicijativom u idućih godinu dana

Tijekom sastanka u Rimu, države članice Kvadrilaterale (Talijanska Republika, Republika Slovenija, Republika Mađarska i Republika Hrvatska) osvrnule su se na aktivnosti tijekom talijanskog predsjedanja, te potvrdile svoju predanost nastavku suradnje u okviru ove regionalne inicijative četiriju susjednih i prijateljskih zemalja. Posebno su naglasile jačanje političkog dijaloga o temama iz oblasti euroatlantskih integracija, jačanje uloge Kvadrilaterale u poticanju stabilnosti i prosperiteta jugoistočne Europe, kao i intenziviranje gospodarske suradnje među državama članicama.

Ovom prigodom države članice Kvadrilaterale ponovno su potvrdile svoju potporu, te ponudile pomoć Republici Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

Državni tajnik Biščević izložio je okvirni program hrvatskog predsjedanja Kvadrilateralom. Napomenuo je kako Republika Hrvatska svojim predsjedanjem želi učvrstiti suradnju sa susjedima i regionalnim partnerima, ostvarujući suradnju u duhu euroatlantskih integracija u praksi. Kao prioritete hrvatskog predsjedanja Kvadrilateralom državni tajnik Biščević istaknuo je politički dijalog i suradnju u kontekstu Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, sigurnosnu i obrambenu suradnju s ciljem punopravnog uključivanja Republike Hrvatske u Multinacionalnu vojnu postrojbu Kvadrilaterale sa sjedištem u Udinama, te gospodarsku suradnju s naglaskom na infrastrukturu, promet, zaštitu okoliša, te razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Državni tajnik Biščević zaključio je svoje izlaganje istaknuvši kako se hrvatsko predsjedanje Kvadrilateralom odvija u isto vrijeme kad i predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), što je za Republiku Hrvatsku velika odgovornost, ali svjedoči o njezinoj iznimno važnoj ulozi u ovom dijelu Europe.



Priopćenja