Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić sastala se s ministrom obrane Republike Litve Juozasom Olekasom

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Marija Pejčinović Burić sastala se 30. rujna 2006. godine u Zagrebu s ministrom obrane Republike Litve Juozasom Olekasom

Državna tajnica Pejčinović Burić uvodno je zahvalila ministru Olekasu na potpori koju Republika Litva kao članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza pruža Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja euroatlanskim integracijama. Napomenula je kako je pristupanje NATO savezu za Republiku Hrvatsku jednako vrijedan vanjskopolitički cilj kao i punopravno članstvo u Europskoj uniji. Potvrdila je predanost Vlade Republike Hrvatske ostvarenju članstva u Europskoj uniji i NATO savezu te kazala kako Republika Hrvatska poduzima i nastavit će poduzimati reforme s ciljem ispunjenja svih kriterija za članstvo.

Hrvatska je strana napomenula kako sa summita Sjevernoatlantskog saveza u Rigi u studenom ove godine, koji nije planiran kao summit proširenja, očekuje snažan, jasan i ohrabrujući signal o daljnjoj perspektivi za članstvo. Hrvatska je strana upoznala ministra Olekasa s Komunikacijskom strategijom za članstvo Republike Hrvatske u NATO-u koju je Vlada Republike Hrvatske nedavno usvojila te je iskazan interes i za razmjenu iskustava u području informiranja javnosti. Također hrvatska je strana upoznala ministra Olekasa sa suradnjom s državama u regiji osobito u okviru Američko-jadranske povelje (A3 Inicijativa) i programa NATO-a "Partnerstvo za mir".

Ministar Olekas je potvrdio daljnju snažnu potporu Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu dodajući da je članstvo dugoročno dobitak za državu na više područja kao što su sigurnost, gospodarstvo, mogućnosti obrazovanja i slično. Ministar Olekas potvrdio je kako se unutar Sjevernoatlantskog saveza iznimno cijeni angažman Republike Hrvatske u okviru aktivnosti NATO-a, a osobito se osvrnuo na sudjelovanje i doprinos Republike Hrvatske mirovnoj operaciji koju NATO vodi u Afganistanu.



Priopćenja