Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović tijekom 61. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda boravi u New Yorku

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović tijekom 61. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda boravi u New Yorku, Sjedinjene Američke Države

U petak 22. rujna 2006. godine ministrica Grabar-Kitarović sudjelovala je na sastanku ministara vanjskih poslova država Američko-jadranske povelje (Inicijativa A3), s pomoćnikom američke državne tajnice, Danom Friedom. Ministarski sastanak Američko-jadranske povelje redovito se održava na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku u rujnu svake godine. Ministri su iznijeli pregled napretka ostvarenog u prethodnom razdoblju te naznačili stajališta svojih zemalja u pogledu summita u Rigi. Ministrica Grabar-Kitarović izrazila je očekivanje da će summit u Rigi, koji nije planiran kao summit proširenja, najaviti idući krug proširenja Saveza, te je potvrdila prednost Republike Hrvatske ispunjenju svih kriterija za članstvo. Iznijela je temeljna dostignuća Republike Hrvatske na planu opsežnih unutarnjih reformi, vrlo povoljnih gospodarskih pokazatelja, doprinosa savezničkih operacijama, te regionalne suradnje, pri čemu je naglasila važnost koju Republika Hrvatska pridaje svom aktualnom predsjedanju Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kao autentičnom glasu regije. Tijekom sastanaka, naznačeno je kako zemlje aspirantice za članstvo u NATO-u neprestano napreduju u svojim unutarnjim reformama, koje su od presudnog značaja za ulazak u Savez.

Također u petak, 22. rujna 2006., na marginama Opće skupštine UN-a, ministrica Grabar-Kitarović sastala se s glavnim tajnikom NATO-a, Jaapom de Hoopom Schefferom. Glavna tema razgovora bili su napori Republike Hrvatske za što skorijim postizanjem članstva u Sjevernoatlantskom savezu, te očekivanja Republike Hrvatske u pogledu predstojećeg NATO summita u Rigi. Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je da Republika Hrvatska očekuje snažan, jasan i ohrabrujući signal u pogledu dobivanja pozivnice za početak pregovora o članstvu. Ministrica Grabar-Kitarović je glavnom tajniku NATO-a također predstavila Godišnji nacionalni program 2006.-2007. petog ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP), kao i «Komunikacijsku strategiju za članstvo Republike Hrvatske u NATO-u», koje je Vlada Republike Hrvatske usvojila na sjednici prošloga tjedna. Ministrica Grabar-Kitarović ponovila je predanost Vlade ulasku u Savez kao jednom od strateških prioriteta Republike Hrvatske, te odlučnost u uspješnom provođenju svih potrebnih reformi. Posebno je istaknula pojačane napore koje će Vlada Republike Hrvatske poduzimati na planu dijaloga s javnošću oko svih pitanja članstva Republike Hrvatske u NATO-u. Ministrica je ponovila važnost koju Hrvatska pridaje svom sudjelovanju u mirovnoj operaciji koju NATO vodi u Afganistanu, a kojoj Republika Hrvatska doprinosi sa 150 vojnika, te s diplomatima i pripadnicima policije. Glavni tajnik NATO-a rekao je kako Savez visoko cijeni doprinos Republike Hrvatske, kao «izvoznice sigurnosti», operaciji u Afganistanu.

U petak, 22. rujna 2006. godine na marginama Opće skupštine UN-a, ministrica Grabar-Kitarović, sastala se sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Dimitrijem Rupelom. Ministri su razmotrili stanje bilateralnih odnosa, razgovarali o otvorenim bilateralnim pitanjima te se suglasili da će ih nastaviti rješavati na konstruktivan način.

Istoga dana na marginama Opće skupštine UN-a ministrica Grabar-Kitarović sastala se s ministrima vanjskih poslova Republike San Marino i Republike Koreje. Teme razgovora bili su politički i gospodarski bilateralni odnosi, te angažman Republike Hrvatske u multilateralnim tijelima, posebice UN-u. Ministrica Grabar-Kitarović sudjelovala je također u sastanku ministara vanjskih poslova država iz regije s Marttiem Ahtisaarijem, posebnim povjerenikom UN-a za Kosovo.



Priopćenja