Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović predsjedala je 61. zasjedanjem Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović predsjedala je 61. zasjedanjem Opće skupštine Ujedinjenih naroda u četvrtak, 21. rujna 2006. godine

Ministrica Grabar-Kitarović predsjedala je Općom raspravom u kojoj sudjeluju šefovi država i vlada te ministri vanjskih poslova. Republika Hrvatska izabrana je kao jedna od potpredsjednica 61. zasjedanja Opće skupštine. Ovime je Republika Hrvatska nastavila trend jačanja svog međunarodnog položaja.

Na marginama 61. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u četvrtak, 21. rujna 2006. godine, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u odvojenim sastancima s ministrima vanjskih poslova Češke Republike, Republike Poljske i Slovačke Republike. Razmijenjena su stajališta o stanju u jugoistočnoj Europi, aktualnostima u procesu pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji, te pristupanju Sjevernoatlantskom savezu (NATO). Svi su sugovornici potvrdili potporu svojih država Republici Hrvatskoj u tom smislu i ponudili pomoć na putu prema euroatlantskim integracijama.

Također u četvrtak ministrica Grabar-Kitarović sastala se u odvojenim sastancima s ministrima vanjskih poslova Republike Gvajane, Saveznih Država Mikronezije i Republike Singapur u četvrtak. Razmotreni su politički i gospodarski bilateralni odnosi, te je ministrica Grabar-Kitarović posebno istaknula angažman Republike Hrvatske u multilateralnim tijelima, gdje Republika Hrvatska može ponuditi svoja iskustva u izgradnji mira i institucija. Ministri Gvajane, Mikronezije i Singapura pozdravili su napredak Republike Hrvatske na putu prema euroatlantskim integracijama i izrazili interes za jačanjem bilateralne suradnje, posebice na području gospodarstva, kao i suradnje u multilateralnim forumima.

Istog dana na marginama Opće skupštine UN-a ministrica Grabar-Kitarović sastala se s ministrom vanjskih poslova Države Kuvajt. Ministrica Grabar-Kitarović svog je kuvajtskog kolegu informirala o aktualnim političkim i gospodarskim prilikama u Republici Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, te približavanju Republike Hrvatske euroatlantskim integracijama. Kuvajtski ministar vanjskih poslova istaknuo je tradicionalno dobre odnose s područjem jugoistočne Europe i rekao kako na toj osnovici treba jačati bilateralne odnose, posebice u području gospodarstva. Na sastanku su razmijenjena i stajališta o Srednjem Istoku.



Priopćenja