Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović tijekom 61. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda boravi u New Yorku, Sjedinjene Američke Države.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović tijekom 61. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda boravi u New Yorku, Sjedinjene Američke Države

Tijekom boravka u New Yorku na marginama 61. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je niz bilateralnih susreta.

U srijedu, 20. rujna 2006 godine, ministrica Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima Američko-židovskog odbora (American Jewish Committee). Tijekom razgovora je predstavnike Odbora informirala o prioritetima vanjske politike Republike Hrvatske, tijeku pregovora o punopravnom članstvu u europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO) te sudjelovanju Republike Hrvatske u mirovnim operacijama u svijetu. Jason Isaacson, direktor Američko-židovskog odbora, ponudio je svekoliku pomoć i potporu Republici Hrvatskoj preko ureda Američko-židovskog odbora u Bruxellesu. Posebno je izrazio zadovoljstvo aktivnostima Republike Hrvatske u području obrazovanja o holokaustu, antisemitizmu i svim ostalim oblicima rasne diskriminacije.

Ministrica Grabar-Kitarović u srijedu je sudjelovala na ministarskom sastanku vezanom uz Sporazum za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty - CTBT). Ministrica Grabar-Kitarović u svom je govoru istaknula nedvojbenu potporu Sporazumu kao i aktivnu ulogu Republike Hrvatske u pogledu nuklearnog razoružanja i sprječavanju njegova širenja. U tom je smislu istaknula napredni pokusni tečaj o provođenju međunarodnog nadzora nad nuklearnim pokusima koji je održan u Hrvatskoj u srpnju ove godine, te plan osnivanja nacionalnog središta za prikupljanje podataka. Republika Hrvatska pridružila se i Zajedničkoj ministarskoj izjavi o CTBT-u.

Istoga dana ministrica Grabar-Kitarović sastala se s ministrima vanjskih poslova Dominikanske Republike, Islamske Republike Mauritanije i Republike Kazahstana. Sa svojim je kolegama razgovarala o mogućnostima daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa, posebice političkih i gospodarskih, kao i suradnji u multilateralnim organizacijama, posebice u okviru UN-a u kontekstu kandidature Republike Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti 2008.-2009. godine.



Priopćenja