Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske odbacilo je današnjom notom navode Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije te izrazilo oštar prosvjed zbog narušavanja hrvatskog državnog područja od strane slovenskih građa

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske odbacilo je današnjom notom navode Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije te izrazilo oštar prosvjed zbog narušavanja hrvatskog državnog područja od strane slovenskih građana što je u potpunosti suprotno odredbama Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata, potpisane na Brijunima 10. lipnja 2006. godine, i duhu sastanka i Zajedničke izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Slovenije, od 2. rujna 2006. godine, koju su obje vlade i potvrdile 4. rujna 2006. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske odbacilo je današnjom notom navode Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije te izrazilo oštar prosvjed zbog narušavanja hrvatskog državnog područja od strane slovenskih građana što je u potpunosti suprotno odredbama Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata, potpisane na Brijunima 10. lipnja 2005. godine, i duhu sastanka i Zajedničke izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Slovenije, od 2. rujna 2006. godine, koju su obje vlade i potvrdile 4. rujna 2006. godine.

Nadalje, suprotno je i Dogovoru između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o određivanju zone i službenog mjesta za obavljanje granične kontrole na državnom području Republike Hrvatske na graničnom prijelazu za pogranični promet Sveti Martin na Muri-Hotiza koji je sklopljen 25. siječnja 2005. godine, odredbama Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji, kao i Sporazuma o prekograničnoj policijskoj suradnji te Protokola o provedbi mješovitih ophodnji uz državnu granicu Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske izrazilo je duboko nezadovoljstvo neopravdanom politizacijom zakonitog postupanja policijskih službenika Republike Hrvatske, kao i bilateralno dogovorenog postupanja Mješovite hrvatsko-slovenske policijske ophodnje uz međudržavnu granicu na lijevoj obali rijeke Mure, odnosno daljnjim pokušajem da se dovodi u pitanje dio kopnene granice između dviju zemalja.



Priopćenja