Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je nekoliko bilateralnih susreta tijekom održavanja međunarodne konferencije „Izazovi regionalne suradnje 2007/2008.“

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je nekoliko bilateralnih susreta tijekom održavanja međunarodne konferencije „Izazovi regionalne suradnje 2007/2008.“, koja se od 8. – 9. rujna 2006. godine održala u Zagrebu

U petak, 8. rujna 2006. godine, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s potpredsjednicom Vlade Republike Makedonije Gabrijelom Konevskom Trajkovskom.

Hrvatska je strana uputila čestitke na uspješno održanim parlamentarnim izborima te čestitke novoj Vladi Republike Makedonije. Naglašeno je da dvije države imaju zajedničke ciljeve usmjerene prema euroatlantskim integracijama, te je ministrica Grabar-Kitarović izrazila spremnost Republike Hrvatske da Republici Makedoniji prenosi svoja iskustva iz procesa pristupanja euroatlantskim integracijama. Potpredsjednica Vlade Republike Makedonije Gabrijela Konevska Trajkovska zahvalila je na čestitkama i podršci te naglasila da je njezin prvi posjet Republici Hrvatskoj na toj dužnosti ujedno i poruka Vlade Republike Makedonije za nastavkom suradnje dviju država. Kazala je kako su neki od prioriteta nove Vlade Republike Makedonije vezani uz regionalnu suradnju te je izražen interes za razmjenu mišljenja i iskustava iz procesa pristupanja euroatlantskim integracijama. U tom je smislu predložen sastanak ekspertnih skupina Republike Makedonije i Republike Hrvatske.

Tijekom drugog dana konferencije u subotu, 9. rujna 2006. godine, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ministrom vanjskih poslova Republike Crne Gore Miodragom Vlahovićem.

U razgovoru su obostrano potvrđeni dobri bilateralni odnosi, te se razgovaralo i o stanju u regiji. Izražen je interes obiju zemalja za suradnju i razmjenu iskustava iz procesa euroatlantskih integracija, kao i suradnjom u zajedničkim projektima prekogranične suradnje u području prometa, zaštite od požara, zaštite mora i slično. Istaknut je interes za što skorijom formalizacijom uspostavljenih diplomatskih odnosa otvaranjem veleposlanstava. Ministrica Grabar-Kitarović izvijestila je ministra Vlahovića o tijeku pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, a ministar Vlahović istaknuo je kako je hrvatski primjer nadahnjujući i ohrabrujući za europske ambicije Crne Gore.

U subotu, 9. rujna 2006. godine, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala i s ministrom vanjskih poslova Rumunjske Mihai-Răzvan Ungureanuom. U razgovoru su obostrano potvrđeni odlični bilateralni odnosi te je izražena spremnost za razmjenu iskustava u području pristupanja euroatlantskim integracijama. Ministrica Grabar-Kitarović izvijestila je ministra Ungureanua o aktualnostima u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu te zahvalila na podršci koju u tom smislu Rumunjska pruža Republici Hrvatskoj.

U subotu je ministrica Grabar-Kitarović održala bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Antoniom Milošoskim. Na sastanku je obostrano naglašen interes za nastavkom uspješne suradnje dviju država. S hrvatske strane je upućena iskrena čestitka novoj Vladi Republike Makedonije te naglašen interes za nastavak suradnje u područjima od zajedničkih interesa posebice u području gospodarstva i u razmjenama informacija oko pristupa NATO-u, u okviru aktivnosti skupine A3, kao i kroz Proces stabilizacije i pridruživanja. Ministar Milošoski tom je prilikom uputio poziv ministrici Grabar Kitarović za službeni posjet Makedoniji.



Priopćenja