Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sastala se s državnim ministrom za gospodarstvo Republike Turske , Alijem Babaçanom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i voditeljica Državnog izaslanstva Republike Hrvatske za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, mr. sc. Grabar-Kitarović sastala se s državnim ministrom za gospodarstvo Republike Turske i glavnim pregovaračem u pristupnim pregovorima Republike Turske s Europskom unijom, Alijem Babaçanom

Ovom su prilikom ministrica Grabar-Kitarović i ministar Babaçan istaknuli kako su odnosi između dviju zemalja sveukupno vrlo dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, te sa stalnim napretkom na bilateralnoj, regionalnoj i multilateralnoj razini. Također, ministrica Grabar-Kitarović je izrazila zadovoljstvo s brojnim područjima suradnje između dviju zemalja, razmjenom iskustava putem kontakata i konzultacija između institucija, te je izrazila uvjerenje da će se takav oblik prakse nastaviti.

Ministar Babaçan istaknuo je kako Republika Turska i Republika Hrvatska dijele zajednički cilj ulaska u punopravno članstvo u Europsku uniju, te je ministricu Grabar-Kitarović upoznao s političkim i gospodarskim reformama koje Republika Turska u tom smislu provodi. Također je naglasio kako je ulazak Republike Turske u Europsku uniju povijesni projekt koji može biti zalog sigurnosti i stabilnosti čitave Europe, te je obogatiti novom kulturnom raznolikošću.

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je ministra Babaçana s aktualnom političkom situacijom u Republici Hrvatskoj kao i daljnjim tijekom procesa pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji. Naglasila je kako hrvatska strana očekuje kako će se proces pregovora nastaviti odvijati na osnovi individualnih postignuća, te izrazila nadu u nastavak međusobne potpore dviju zemalja.

Između ostalog na sastanku je bilo govora i o Sjevernoatlantskom savezu, pri čemu je ministrica Grabar-Kitarović naglasila kako Republika Hrvatska s obzirom na ispunjenje postavljenih kriterija i na napredak koji je postigla, na Summitu u Rigi očekuje jasan signal u pogledu ulaska u NATO. Ministar Babaçan kazao je kako Republika Turska u potpunosti podupire ulazak Republike Hrvatske u NATO savez.



Priopćenja