Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović potpisala ugovore o stipendiranju s devetom generacijom studenata na poslijediplomskim europskim studijima

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović potpisala ugovore o stipendiranju s devetom generacijom studenata na poslijediplomskim europskim studijima i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sveučilišta u Sussexu i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske o financiranju stipendista na University of Sussex u Brightonu, 30. kolovoza 2006. godine

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, ispred Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, devetu godinu za redom provodi program stipendiranja jednogodišnjih poslijediplomskih europskih studija. Program Vlade Republike Hrvatske za stipendiranje jednogodišnjih poslijediplomskih europskih studija na sveučilištima u inozemstvu pokrenut je 1998. godine.
Programom, čiji je temeljni cilj jačanje administrativnih kapaciteta državne uprave Republike Hrvatske, želi se osigurati veći broj stručnjaka u području europskih integracija, odnosno na području prava, ekonomije i multidisciplinarnih studija koji će po povratku sa poslijediplomskih studija biti raspoređeni u tijelima državne uprave, ovisno o programu studija, osobnom i profesionalnom usmjerenju i interesima, te kadrovskim potrebama Vlade Republike Hrvatske.
U program sufinanciranja ovogodišnje generacije stipendista uključili su se College of Europe - Brugge iz Kraljevine Belgije, Dublin European Institute iz Irske i University of Graz iz Republike Austrije. Program su potpomogle tvrtke Volksbanka d.d. Zagreb i Pliva d.d. Zagreb sufinanciranjem stipendija.
U sklopu ovogodišnjeg programa poslijediplomske europske studije u akademskoj 2006./2007. godini pohađat će 21 stipendist izabran na javnom natječaju objavljenom 15. siječnja 2006. godine. Od ukupno 73 prijavljenih kandidata, Povjerenstvo za odabir kandidata utvrdilo je konačnu listu od 21 stipendista koji će pohađati studije na 8 različitih sveučilišta.

Na temelju danas potpisanog Memoranduma o razumijevanju, tripartitnog ugovora između Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sveučilišta u Sussexu i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske o financiranju stipendista na University of Sussex u Brightonu, omogućit će se kroz tri akademske godine (06./07., 07./08. i 08./09.) stipendiranje za 10 studenata po akademskoj godini.

U proteklih osam godina, putem Vladinog programa stipendiranja jednogodišnjih poslijediplomskih europskih studija na sveučilištima u inozemstvu, obrazovano je više od 170 stručnjaka na 28 različitih inozemnih sveučilišta u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kraljevini Belgiji, Saveznoj Republici Njemačkoj, Republici Francuskoj, Talijanskoj Republici, Republici Austriji, Kraljevini Nizozemskoj, Republici Poljskoj, Kraljevini Španjolskoj, Kraljevini Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Po povratku sa studija, stipendisti imaju obvezu raditi u državnoj upravi najmanje tri godine, a zapošljavaju se u različitim tijelima državne uprave i tijelima državne vlasti. Prethodna osma generacija stipendista, njih 24, u postupku je povratka u Hrvatsku i u tijeku je njihovo zapošljavanje u tijelima državne uprave.

Državnim proračunom za ovogodišnji program osigurano je 1.844.000,00 kn, dok je iz ostalih izvora osigurano sredstava u iznosu od 1.518.000,00 kn, odnosno ukupna vrijednost programa stipendiranja je više od 3.350.000,00 kn.



Priopćenja