Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila ministra vanjskih poslova Republike Malte, Michaela Frendoa

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak, 24. kolovoza 2006. godine, ministra vanjskih poslova Republike Malte, Michaela Frendoa

Ministrica Grabar-Kitarović i ministar Frendo potvrdili su kako su bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Republike Malte vrlo dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Također su naglasili kako buduća suradnja između dviju država koje pripadaju Mediteranskom krugu ima vrlo dobru perspektivu, osobito u svjetlu nedavno potpisanog Protokola o suradnji između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Malte, kojim je utemeljeno jednom godišnje održavanje redovitih konzultacija s ciljem preispitivanja svih aspekata bilateralnih odnosa, te razmjenjivanje gledišta o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Ministrica Grabar-Kitarović i ministar Frendo složili su se kako Republika Hrvatska i Republika Malta imaju interes za razvitak suradnje, posebice u području turizma i gospodarstva, s naglaskom na brodogradnju i pomorstvo. Ministrica Grabar-Kitarović napomenula je kako Republika Hrvatska ima velike mogućnosti u davanju logističke potpore kroz prometno povezivanje Republike Malte sa zemljama Europe kroz hrvatske luke koje su modernim autocestama povezane s europskim gradovima, dok bi Republika Malta mogla biti prometna veza za Republiku Hrvatsku sa sjevernom Afrikom.

Naglašena je iznimno uspješna suradnja diplomatskih akademija dviju država, a dogovara se i suradnja u području gospodarske diplomacije, kao i prenošenje pregovaračkih iskustava Malte. Razgovaralo se o intenziviranju suradnje s Mediteranskom diplomatskom akademijom; s obzirom na veliko iskustvo Mediteranske diplomatske akademije u e-learning-u. Hrvatska strana je zainteresirana za sve oblike suradnje i razmjene znanja te za uvrštavanje u program Jednogodišnjeg stručnog studija Gospodarske diplomacije gostujućih predavača s Mediteranske diplomatske akademije koji će sudjelovati s našim stalnim predavačima na nekim od programa Mediteranske diplomatske akademije.

Ministrica Grabar-Kitarović detaljno je upoznala ministra Frendoa s aktualnostima u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i tijekom pregovora za punopravno članstvo, izvijestivši kako je Vijeće Europske unije do sada usvojilo Izvješća za 7 poglavlja screeninga. Naglasila je kako hrvatska strana očekuje kako će se proces pregovora odvijati na osnovi individualnih postignuća i napretka u provođenju reformi.

Završno je ministar Frendo potvrdio službeni posjet malteškog predsjednika Edwarda Fenech-Adamija predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću u listopadu 2006. godine.



Priopćenja