Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Pejčinović Burić primila je Ann–Lis Svensson, regionalnu predstavnicu UNICEF-a i Tanju Radočaj, predstojnicu Ureda UNICEF-a u Zagrebu

Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić primila je u ponedjeljak, 21. kolovoza 2006. godine, Ann–Lis Svensson, regionalnu predstavnicu Organizacije Ujedinjenih naroda za pomoć djeci (UNICEF) i Tanju Radočaj, predstojnicu Ureda UNICEF-a u Zagrebu

Uvodno je državna tajnica Pejčinović Burić izrazila zahvalnost za djelovanje UNICEF-a u Republici Hrvatskoj te je istakla izuzetno dobru suradnju UNICEF-a i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Državna tajnica izrazila je pohvalu programima UNICEF-a, osobito zbog njihovog doprinosa jačanju javne svijesti u promociji i zaštiti prava djece kao posebice bitnom području ljudskih prava. Također je pohvalila snažnu prisutnost UNICEF-a kroz provedbu programa u Republici Hrvatskoj kojom se doprinosi percepciji u društvu i širokoj identifikaciji građana s problemima djece te je u tom kontekstu istakla visoku prepoznatljivosti i upoznatost s programima UNICEF-a među građanima Republike Hrvatske.

Državna tajnica Pejčinović Burić navela je da se Republika Hrvatska na svim područjima djelovanja iz primateljice pomoći pretvara u pružatelja pomoći, a da se na području prava i zaštite djece vidi kao budući davatelj pomoći djeci u ugroženim zemljama. Naglasila je da Republika Hrvatska uskoro postaje članicom Izvršnog odbora UNICEF-a, što će Republici Hrvatskoj omogućiti da aktivno sudjeluje u donošenju odluka u radu UNICEF-a u svijetu te da aktivnost na području ostvarivanja prava djece prezentira međunarodnoj javnosti.

Državna tajnica Pejčinović Burić izrazila je očekivanja kako će novi program UNICEF-a pratiti ciljeve i mjere Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece 2006-2012, te uz to napomenula da je Vlada Republike Hrvatske nedavno donijela Strateški okvir za razvoj 2006. - 2013. koji predstavlja okvir i smjer za unapređenje gospodarskog stanja u svim sektorima u društvu, a koji se između ostalog zasniva i na smanjivanju socijalnih razlika i socijalne isključenosti, borbi protiv siromaštva u dječjem okruženju kao i daljnjoj borbi protiv nasilja nad djecom.

Predstavnice UNICEF-a izrazile su zadovoljstvo dosadašnjim radom u ovom području te su ukratko prezentirale Prijedlog Programa UNICEF-a 2007-2011 za Republiku Hrvatsku osvrnuvši se na područja na koja će se on osobito fokusirati – zaštita od nasilja nad djecom i pomoć roditeljima. Također je iskorištena prilika da se izvijesti o aktivnostima za obilježavanje 60. godišnjice djelovanja UNICEF-a, u koju će se svrhu provesti kampanja i posebni programi.



Priopćenja