Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjelovala na prvoj Konferenciji žena ministrica jugoistočne Europe (South Eastern Europe Woman's Ministerial Conference), u Dubrovniku

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u četvrtak, 6. srpnja 2006. godine, na prvoj Konferenciji žena ministrica jugoistočne Europe (South Eastern Europe Woman's Ministerial Conference), u Dubrovniku

Na konferenciji pod nazivom „Žene jugoistočne Europe u politici i njihova vizija Europe“, održano je nekoliko panela i diskusija na temu: „Žene u politici u Europskoj uniji“, „Žene u jugoistočno-europskoj politici u posljednjem desetljeću“, te „Izazovi i mogućnosti žena ministrica u euroatlantskim integracijama: razvijanje komunikacijskih strategija za europske integracije“.

Ministrica Grabar-Kitarović ovom je prigodom posebno istaknula kako smo u Republici Hrvatskoj svjedoci trenda povećanja broja žena koje participiraju u političkom životu. Naime, od prvih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj 1990. godine do danas broj žena u Saboru se povećao sa 5% na 21,7%, dok je europski prosjek 18%.

Također ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako je počašćena što je prva žena ministrica na čelu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te što može sudjelovati u radu Vlade Republike Hrvatske gdje 35% svih donositelja odluka čine žene.

Na prvoj Konferenciji žena ministrica jugoistočne Europe usvojeni su zaključci Konferencije koje prenosimo u cijelosti:


NESLUŽBENI PRIJEVOD

NACRT ZAKLJUČAKA


Povodom prve Konferencije žena ministrica jugoistočne Europe, održane 6. srpnja 2006. godine u Dubrovniku, Republika Hrvatska, doneseni su sljedeći zaključci:


Preambula
U 2006. godini žene su u svim zemljama jugoistočne Europe ostvarile značajnu zastupljenost u lokalnoj upravi, državnim parlamentima i vladama1. U postizanju tih važnih normi žene u politici djelovale su ruku pod ruku sa ženama iz nevladinih organizacija, radničkih sindikata, medija, itd. U jugoistočnoj su se Europi dogodile značajne promjene, baš kao i u Europskoj uniji i svijetu. Pravna i stvarna institucionalizacija standarda za ravnopravnost spolova de iure i de facto zadaća je s kojom se jugoistočna Europa susreće u kontekstu europske integracije i pridruživanja i u kojoj žene ministrice mogu značajno pridonijeti ostvarenju te važne zadaće.

Stoga:
Konferencija prihvaća Izjavu o političkoj participaciji žena predloženu od strane Republike Hrvatske i jednoglasno usvojenu od strane žena ministrica vanjskih poslova i drugih visoko rangiranih dužnosnica i uglednica, u Ženevi, 19. lipnja 2006. godine.

Konferencija pozdravlja napredak koji je postignut u ostvarivanju ženskih ljudskih prava te jednakih mogućnosti od početka djelovanja Pakta o stabilnosti i njegove Radne skupine za ravnopravnost spolova (Stability Pact Gender Task Force – SP GTF). Konferencija potvrđuje kako se taj napredak temelji na sljedećim promjenama:

  • Od početka svoga djelovanja Radna skupina za ravnopravnost spolova Pakta o stabilnosti predstavlja stratešku inicijativu s regionalnim upravljanjem i sjedištem u regiji, na čelu sa ženom iz regije, jasno usredotočenu na političko osnaživanje žena i s potpunim sudioničkim statusom u Paktu o stabilnosti.

  • Radna skupina za ravnopravnost spolova Pakta o stabilnosti je, u duhu partnerstva i razmjene najboljih praksi u jugoistočnoj Europi i svijetu, okupila ključne osobe iz civilnoga društva, vlada i parlamenata na svim državnim razinama, posvećene promicanju ravnopravnosti spolova, kao i sve ključne osobe s mandatom za postizanje ravnopravnosti spolova iz vladinih i nevladinih organizacija na razini Europske unije i na globalnoj, međunarodnoj razini.

  • Od ključne je važnosti tijekom proteklih sedam godina bilo aktivno uključivanje jugoistočnoj Europi susjednih zemalja članica Europske unije – Austrije, Italije i Grčke, u financiranje Radne skupine za ravnopravnost spolova Pakta o stabilnosti, zajedno s Norveškom, Švicarskom, Danskom i Njemačkom. Od jednake je važnosti i što je Republika Hrvatska donator od 2003. godine, te sudjelovanje Slovenije i Mađarske u provedbi programa Radne skupine za ravnopravnost spolova Pakta o stabilnosti.

    Kako bi se proces političkog i društveno-gospodarskog osnaživanja žena iz Jugoistočne Europe doveo do razine Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije prema ženama te razine standarda Europske unije i najboljih praksi, u kontekstu europske integracije:

  • Ključno je koristiti nove smjernice Europske unije za ravnopravnost spolova, novi institucionalni mehanizam (Institut Europske unije za ravnopravnost spolova) te nove mehanizme financiranja, utvrđene za zemlje ove regije – IPA. U tom pogledu treba organizirati sastanak između izaslanstva jugoistočne Europe na visokoj razini, s povjerenikom Europske komisije g. Spidlom i gđom Zaborskom, predsjedavateljicom Povjerenstva Europskoga parlamenta za ljudska prava žena i jednake mogućnosti. Sudionike konferencije treba izvijestiti o ishodu održanog sastanka.

  • Radna skupina za ravnopravnost spolova treba nastaviti sa snažnim i aktivnim djelovanjem u okviru Pakta o stabilnosti tijekom tranzicije Pakta o stabilnosti u regiju, kao i u okviru buduće strukture Regionalnoga vijeća jugoistočne Europe pod pokroviteljstvom Europske unije. U tom bi procesu Radna skupina za ravnopravnost spolova Pakta o stabilnosti, postupno prihvaćena kao nova regionalna institucija Europske unije za promicanje ravnopravnosti spolova u Europskoj uniji susjednim zemljama jugoistočne Europe, trebala odigrati ključnu ulogu kao regionalna promišljajuća skupina, regionalni obrazovni centar i centar za pružanje pravne pomoći koji se bavi pitanjima ravnopravnosti spolova, ali i kao organizirano mjesto razmjene najboljih praksi na lokalnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini te razini Europske unije i Ujedinjenih naroda. Konferencija predlaže da svi donatori u okviru Pakta o stabilnosti potpomognu normalno djelovanje Regionalnoga centra Radne skupine za ravnopravnost spolova Pakta o stabilnosti u Zagrebu, kao i nastavak provođenja njegovih regionalnih projekata, kako bi svojim doprinosima omogućili lagan prelazak istog u novo institucionalno okruženje Europske unije.

  • Postojana provedba već donesenih zakona o ravnopravnosti spolova te uvođenje i provedba konkretnih politika o ravnopravnosti spolova na ključnim područjima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite te području uravnoteženja radnih i obiteljskih obveza muškaraca i žena, kao i uklanjanje svih oblika diskriminacije i nasilja prema ženama, predstavljaju, inter alia, važne prioritete u promicanju jednakih prava muškaraca i žena. Žene ministrice jugoistočne Europe i njihove europske kolegice trebale bi se redovito sastajati kako bi raspravljale o napretku postignutom na tim područjima.


1 Postotak žena u državnim parlamentima porastao je od 7 % na 16 % u posljednjih sedam godina; sve su zemlje ove regije uspostavile mehanizme za promicanje ravnopravnosti spolova. Gotove sve su donijele zakone o jednakim mogućnostima. Pet je zemalja uvelo i postupno poboljšalo kvotne propise u svojim izbornim zakonodavstvima, a sve su počele donositi i usklađivati svoje zakonodavstvo prema standardima Europske unije, primjenjujući najbolje prakse država članica Europske unije za ostvarenje ravnopravnosti spolova u svojim nacionalnim okolnostima.



Priopćenja