Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranim u Republici Hrvatskoj

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u utorak, 4. srpnja 2006. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija s predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranim u Republici Hrvatskoj

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je predstavnike diplomatskog zbora s pokretanjem NATO-projekta Zakladni fond za Bosnu i Hercegovinu, odobrenim 15. lipnja 2006. godine u Bruxellesu, pri čemu je istakla kako je Republika Hrvatska u skladu s politikom aktivne podrške Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema euroatlantskim integracijama, zajedno s Ujedinjenom Kraljevinom Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Kraljevinom Nizozemskom preuzela dužnost vodeće zemlje u NATO-vom projektu koji je namjenjen reintegraciji izdvojenog osoblja iz obrambenog sustava u civilno društvo.

Ovom prilikom ministrica Grabar-Kitarović naglasila je kako je Republika Hrvatska prva zemlja kandidat kojoj je NATO povjerio ulogu vodeće države u jednom NATO-projektu, što predstavlja jasan signal da se Republiku Hrvatsku već sad doživljava kao buduću članicu koja je spremna doprinijeti međunarodnoj i regionalnoj sigurnosti.

Ministrica Grabar-Kitarović je između ostalog kazala kako napredak prema euroatlantskim integracijama ne znači okretanje leđa jugoistočnoj Europi, što se upravo pokazuje i pokretanjem ovog Fonda za Bosnu i Hercegovinu čime i Republika Hrvatska preuzima svoj dio odgovornosti za stabilnost na tom području, te otvara euroatlantsku i europsku perspektivu za cijelu jugoistočnu Europu.

Vlada Republike Hrvatske odlučila je donirati 100.000 eura NATO-ovom Fondu za Bosnu i Hercegovinu koji će pomoći u reintegraciji oko 6000 izdvojenog osoblja iz obrambenog sustava u civilno društvo. Ukupna vrijednost projekta, čija će implementacija trajati tri godine, iznosit će oko 8 milijuna eura.



Priopćenja