Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Povodom današnjeg Priopćenja za javnost Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije o uručenju protestne note Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ljubljani, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske priopćuje da je Vele

Povodom današnjeg Priopćenja za javnost Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije o uručenju protestne note Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ljubljani, kojom se upućuje prosvjed glede izgradnje mosta kod Svetog Martina na Muri, kao i ceste koja povezuje taj most sa zajedničkim graničnim prijelazom za pogranični promet Sveti Martin na Muri - Hotiza, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske je Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu dostavilo notu u kojoj u potpunosti odbacuje slovenske navode

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u svojoj noti podsjeća da je most kod Svetog Martina na Muri izgrađen između dviju obala rijeke Mure koje u tom području nesporno pripadaju državnom području Republike Hrvatske. Radovi na izgradnji mosta izvedeni su sukladno prethodno postignutim svim potrebnim dogovorima sa službenim tijelima Republike Slovenije, u sklopu provedbe Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u potpunosti odbacuje i navode da se izgradnjom ovoga mosta i ceste do zajedničkog graničnog prijelaza za pogranični promet Sveti Martin na Muri - Hotiza krše odredbe bilo kojega bilateralnog sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Smatramo potrebnim podsjetiti da je i Vlada Republike Slovenije, svojom Uredbom od 3. ožujka 2005. godine, potvrdila da je zajednički granični prijelaz za pogranični promet Sveti Martin na Muri - Hotiza izgradila Republika Hrvatska na svojem državnom području te da će ga upotrebljavati nadležna tijela obiju država, što ona i čine od 7. ožujka 2005. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske ne može prihvatiti pokušaje politizacije pitanja vezanih uz odnose oko granice.



Priopćenja