Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanom sastanku u povodu 150. obljetnice Dunavske komisije

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u ponedjeljak, 3. srpnja 2006. godine, na svečanom sastanku u povodu 150. obljetnice Dunavske komisije u Budimpešti, u Republici Mađarskoj

Konferenciji su prisustvovali ministri i predstavnici država članica Dunavske komisije (Republike Austrije, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Republike Mađarske, Republike Moldove, Savezne Republike Njemačke, Rumunjske, Ruske Federacije, Slovačke Republike, Republike Srbije, Ukrajine) i zemalja promatrača (Češke Republike, Francuske Republike, Kraljevine Nizozemske i Republike Turske), kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović susrela se na marginama svečanog sastanka s novoimenovanom ministricom vanjskih poslova Republike Mađarske, Kingom Göncz. Obje ministrice izrazile su nadu u daljnji nastavak iznimno dobre suradnje među dvjema zemljama, a ministrica Göncz ponovila je punu podršku koju Republika Mađarska pruža Republici Hrvatskoj u njezinom putu ka Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu. Također su se osvrnule na dosadašnje uspjehe zajedničkih vlada te izrazile uvjerenje u kontinuitet uspješne suradnje.

Na svečanom sastanku Dunavske komisije usvojeno je zajedničko priopćenje kojim se pozdravlja nastavak suradnje na Dunavu, kao važnom europskom prometnom koridoru, koje prenosimo u cijelosti:


NESLUŽBENI PRIJEVOD


Zajedničko priopćenje

država članica i promatrača Dunavske komisije

Dana 3. srpnja 2006. godine predstavnici Republike Austrije, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Savezne Republike Njemačke, Republike Mađarske, Republike Moldove, Republike Slovačke, Rumunjske, Ruske Federacije, Ukrajine, Republike Srbije, kao i Republike Češke, Republike Francuske, Kraljevine Nizozemske i Republike Turske održali su svečani sastanak u Budimpešti, sjedištu Dunavske komisije, prigodom 150. godišnjice osnivanja prve europske međunarodne organizacije za plovidbu na rijeci Dunav.

Predstavnici država članica i država promatrača pokazali su veliku odlučnost u daljnjim nastojanjima da se očuva Dunav, kao njihova zajednička baština, te da se ojača njegova uloga u povezivanju različitih naroda, gospodarstava i kultura. Kao uvjerljiv primjer njihovoga zajedničkog zalaganja za pitanje Dunava, naveli su uspješno uspostavljanje slobodne plovidbe kod Novog Sada, uz čvrstu potporu Europske unije.

Usuglasili su se da, osim poboljšanja uvjeta plovidbe, u suradnji s drugim relevantnim međunarodnim organizacijama, treba staviti veći naglasak na poštovanje aspekata zaštite okoliša, uključujući zaštitu krhkog ekosustava Delte Dunava.

Sudionici su izrazili spremnost u podržavanju inicijativa kojima je cilj razvijati unutarnju plovidbu u Europi putem promicanja Paneuropskog koridora VII, koji bi trebao imati sve važniju ulogu u budućim europskim prometnim i gospodarskim odnosima. Usuglasili su se o unapređivanju dodatne suradnje sa strukturama koje se bave prijevozom europskim unutarnjim vodama te su podržali dodatno usklađivanje i ujednačavanje propisa i tehničkih uvjeta na području unutarnje plovidbe.

Izrazili su zajedničku volju da intenziviraju djelatnosti kojima je cilj dodatno razviti plovidbu Dunavom, kao dio Europske mreže unutarnjih plovnih putova. Ocijenili su da je poželjno surađivati s ciljem rasterećivanja cestovnog prometa, putem promicanja prijevoza unutarnjim plovnim putovima, izgradnje multimodalnih logističkih rješenja, radi ostvarivanja novih mogućnosti za rad, i putem promicanja turizma u regijama koje graniče s plovnim tokom.

Sudionici svečanog jubilarnog sastanka pozitivno su ocijenili mjere koje su poduzele sve zainteresirane strane u praktičnoj realizaciji odredbi Roterdamske deklaracije iz 2001. godine o razvoju europske unutarnje plovidbe te su pozvali vlade Dunavske komisije, Centralne komisije za plovidbu Rajnom te država članica i promatrača Europske konferencije ministara prometa da aktivno sudjeluju na Konferenciji koja će se održati u Bukureštu najesen 2006., čiji će primarni zadatak biti odobravanje novih ciljeva i zadataka, s ciljem povećanja učinkovitosti prijevoza unutarnjim vodama u Europi.

Izrazili su potrebu razvijanja postojećih struktura unutarnje plovidbe, vodeći računa o interesima svih zainteresiranih država. U tom kontekstu, pozdravili su zaključke sastanka na visokoj razini sa Summita o unutarnjoj plovidbi, održanog u Beču 15. veljače 2006. godine.

Za zadovoljstvom su potvrdili rastući interes za djelatnosti Dunavske komisije i novi zamah koji je proizašao iz suradnje s ključnim organizacijama koje se bave plovidbom unutarnjim vodama.

Pohvalili su doprinos Dunavskog postupka suradnje jačanju sveukupne suradnje na Dunavu te su u tom kontekstu ocijenili poželjnim da se što prije provede postupak revizije Beogradske konvencije.

Nadahnuti solidarnošću za stanovništvo koje živi uz obale Dunava, koje s vremena na vrijeme pogode poplave, izrazili su svoju spremnost da potaknu – zajedno s razvojem plovnog puta – osmišljavanje učinkovitih mjera za sprečavanje poplava.

Usvojeno u Budimpešti, 3. srpnja 2006. godine



Priopćenja