Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić primila predstavnike izaslanstva Parlamenta Kraljevine Švedske

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Marija Pejčinović Burić, primila je u ponedjeljak, 26. lipnja 2006. godine, predstavnike izaslanstva Parlamenta Kraljevine Švedske koje je prevodio Per Westerberg, zamjenik predsjednika parlamenta

U razgovoru je državna tajnica Pejčinović Burić zahvalila na potpori Kraljevine Švedske u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Hrvatska je strana izvijestila predstavnike švedskog izaslanstva o punoj suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY), o programu povratka izbjeglica i o suradnji među susjednim državama po tom pitanju u okviru provedbe Sarajevske deklaracije. Uz to predstavljena je reforma pravosuđa i reforma državne uprave te program za borbu protiv korupcije.

Hrvatska strana upoznala je sugovornike s aktualnostima u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te je pružen uvid u tijek analize usklađenosti zakonodavstva (screening) i ispunjavanje kriterija za punopravno članstvo. Naglašeno je kako Republika Hrvatska ne zahtijeva povlastice u procesu pregovora nego očekuje dosljednost u ocjeni svojih postignuća te da se dinamika pregovora temelji na individualnim postignućima Republike Hrvatske.

Zamjenik predsjednika parlamenta Kraljevine Švedske, Per Westerberg, potvrdio je potporu i spremnost pružanja pomoći Kraljevine Švedske Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji te prenio iskustva iz procesa pregovora i pristupanja Kraljevine Švedske Europskoj uniji.



Priopćenja