Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala govor o ljudskim pravima na prvom zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, 20. lipnja 2006. godine u Genevi

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor o ljudskim pravima na prvom zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u utorak, 20. lipnja 2006. godine u Genevi, Švicarskoj Konfederaciji

U svom govoru ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako osnivanje Vijeća za ljudska prava pruža posebnu mogućnost daljnje implementacije ljudskih prava sadržanih u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, te kako ljudska prava treba štititi na nacionalnoj razini svih država članica UN-a.

Ministrica Grabar-Kitarović se posebno osvrnula na prava žena, te je izrazila nadu da će Vijeće za ljudska prava uspješno usmjeriti svoju pažnju na ostvarenje istih, posebno da će se usredotočiti na problem kršenja prava žena. U tom smislu Republika Hrvatska je inicirala usvajanje Izjave o političkoj participaciji žena donesene na sastanku ministrica vanjskih poslova i ostalih visoko rangiranih dužnosnica i uglednica UN-a koja će dati svoj doprinos radu Vijeća za ljudska prava.

Osvrnuvši se na konkretna iskustva Republike Hrvatske s posebnim izvjestiteljima za područje bivše Jugoslavije, ministrica Grabar-Kitarović istaknula je da se od novih mehanizama Vijeća za ljudska prava očekuje daleko veća učinkovitost nego do sada u slučaju teških kršenja ljudskih prava. Republika Hrvatska je podržala usvajanje Međunarodne konvencije o prisilnim nestancima koja treba omogućiti saznanje istine o sudbini nestalih osoba.

Također, ministrica Grabar-Kitarović istaknula je kako Republika Hrvatska kao novoizabrana članica Komisije za izgradnju mira (Peace Building Comission) podupire ideju razvoja i jačanja uloge vladinih institucija u implementaciji visokih standarda ljudskih prava, te bi u tom smislu trebala postojati i jaka povezanost između Komisije za izgradnju mira i Vijeća za ljudska prava.



Priopćenja