Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Povodom predstavljanja Bijele knjige o granici između Slovenije i Hrvatske na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije

Povodom predstavljanja Bijele knjige o granici između Slovenije i Hrvatske na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 19. lipnja 2006. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske priopćuje da će, nakon što službeno zaprimi Bijelu knjigu, proučiti navode, teze i dokumente koji su u njoj izloženi

Na temelju dosadašnjih razgovora, razmjene podataka i uvida u relevantne povijesne i pravne činjenice, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske ne očekuje da najnoviji slovenski pokušaj interpretacije tih odnosa može donijeti bitna nova saznanja.

Hrvatska službena stajališta o pitanju razgraničenja javnosti su poznata i u brojnim prilikama obrazložena slovenskoj strani te potkrijepljena brojnim dokumentima, zbog čega je Vlada Republike Hrvatske uputila i službeni prijedlog da se spor podnese međunarodnom pravosudnom tijelu na koji i dalje očekuje službeno očitovanje slovenske strane.

Nakon uvida u sadržaj zbirke slovenskih pogleda i prijedloga u vezi s određivanjem državne granice, bit će vidljivo u kojoj mjeri Republika Slovenija pokazuje spremnost rješavanja tog pitanja ili i dalje ustrajava na političkim i diplomatskim potezima koji navedeno pitanje pokušavaju odvojiti od jedino relevantnog kriterija za rješavanje tog pitanja - međunarodnog prava.



Priopćenja