Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr.sc. Grabar-Kitarović primila je predstavnike Europske komisije

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u petak, 16. lipnja 2006. godine, predstavnike Europske komisije na čelu s generalnim direktorom Opće uprave za proširenje Europske komisije Michaelom Leighom

U sklopu posjeta održan je sastanak državnog tajnika za politička pitanja Hide Biščevića i generalnog direktora Michaela Leigha.

Na sastanku su s hrvatske strane sudjelovali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu, Antun Palarić, državni tajnik Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Damir Špančić, državna tajnica Snježana Bagić i pomoćnik ministrice Jakša Muljačić iz Ministarstva pravosuđa. Uz glavnog direktora Michaela Leigha sastanku su prisustvovali pregovarač iz Europske komisije, Allan Jones, te šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Vincent Degert, i načelnik Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje u Delegaciji Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Christos Makridis.

Tijekom sastanka državni tajnik Biščević upoznao je generalnog direktora Leigha s aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima u cilju ispunjavanja političkih kriterija za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Hrvatska strana izvijestila je predstavnike Europske komisije o napretku postignutom u reformi državne uprave, reformi pravosuđa, antikorupcijskoj politici, procesuiranju ratnih zločina pred hrvatskim sudovima, pravima nacionalnih manjina, povratku izbjeglica i pitanjima vezanim za medije.

Zajednički je ocijenjeno da Republika Hrvatska ostvaruje stalan napredak u ispunjavanju političkih kriterija za članstvo u Europskoj uniji, te da značajno doprinosi jačanju regionalne suradnje u skladu s politikom Europske unije. Bilo je i detaljnog govora o otvorenim pitanjima sa susjedima te o regionalnoj suradnji. Istaknuta je važnost podizanja razine svijesti u javnosti vezano za eurointegracijske procese. S tim u vezi glavni direktor Leigh je najavio uvođenje nove pozicije zamjenika direktora za proširenje zaduženog za komunikaciju u Općoj upravi za proširenje.

Predstavnici Europske komisije pozdravili su aktivnosti koje Republika Hrvatska poduzima u rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima i potvrdili da ona nisu zapreka za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji, ali da treba nastaviti bilateralne napore za pronalaženje konačnih rješenja.

Tijekom posjeta glavnog direktora Leigha primio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sander.



Priopćenja