Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Republika Hrvatska otvorila i privremeno zatvorila prvo poglavlje u pregovorima o punopravnom članstvu u Europskoj uniji

Republika Hrvatska je u ponedjeljak, 12. lipnja 2006. godine, na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji između Republike Hrvatske i Europske unije, u Luxembourgu, otvorila i privremeno zatvorila prvo poglavlje u pregovorima o punopravnom članstvu u Europskoj uniji

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović predvodila je hrvatsko izaslanstvo na pristupnoj konferenciji na kojoj su otvoreni i privremeno zatvoreni pregovori za poglavlje pregovora Znanost i istraživanje.

Ministrica Grabar-Kitarović u svom je obraćanju kazala da je Hrvatska odlučna ispunjavati svoje obveze, nastaviti s reformskim procesom u pravosuđu i drugim područjima, raditi na suzbijanju korupcije, povratku izbjeglica, regionalnoj suradnji i nastaviti punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine u Haagu (ICTY).

Ministrica Grabar-Kitarović naglasila je kako Republika Hrvatska prepoznaje važnost učinkovite implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za daljnji napredak pristupnih pregovora. Naglasila je očekivanje hrvatske strane kako dinamika otvaranja poglavlja pregovora mora biti temeljena na individualnim postignućima Republike Hrvatske.



Priopćenja