Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović-Burić održala je 7. lipnja 2006. godine u Dubrovniku, govor povodom multimedijske promocije knjige „Orlandovi europski putovi“

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Marija Pejčinović-Burić održala je 7. lipnja 2006. godine u Dubrovniku, govor povodom multimedijske promocije knjige „Orlandovi europski putovi“, u izdanju Europskog doma Dubrovnik

Državna tajnica Pejčinović-Burić pozdravila je projekt kao potporu sveukupnim naporima u približavanju europskih vrijednosti hrvatskim građanima, te približavanju Republike Hrvatske građanima Europske unije. Također, istaknula je kako dubrovački Orlando, podignut 1419. godine, predstavlja samo jednu od mnogobrojnih veza koje ukazuju na hrvatsku pripadnost europskom krugu, te kako Republiku Hrvatsku za Europu ne vežu isključivo politički i gospodarski interesi, već i zajednički kulturni identitet.

Državna tajnica Pejčinović-Burić ukazala je na ustrajnost Republike Hrvatske u očuvanju kulturne raznolikosti čemu svjedoči i činjenica da je Hrvatski sabor 12. svibnja 2006. godine usvojio Zakon o potvrđivanju UNESCO-ve „Konvencije o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja“, čime je Republika Hrvatska postala četvrta država u svijetu i prva država u Europi koja je usvojila ovaj dokument.

Između ostalog, državna tajnica Pejčinović-Burić izrazila je zadovoljstvo što je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija imalo priliku dati svoju potporu projektu koji odražava zajedničke europske vrijednosti, te je dokaz kako su nevladine udruge bitna spona i važan partner državnim institucijama u predstavljanju hrvatske kulturne raznolikosti i njenog europskog identiteta.



Priopćenja