Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Per Stig Møllerom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se u srijedu, 7. lipnja 2006. godine s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Per Stig Møllerom, koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj

Ovom prilikom obostrano su istaknuti tradicionalno dobri bilateralni odnosi i suradnja između Republike Hrvatske i Kraljevine Danske, te je naglašeno kako između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila se ministru Mølleru na potpori koju je Kraljevina Danska pružila Republici Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije. Također je izvijestila ministra Møllera o dosadašnjim postignućima Republike Hrvatske na tom putu, odnosno s cjelokupnim procesom pregovora za pristupanje u punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Također, ministrica Grabar-Kitarović je zahvalila na pomoći koju je Kraljevina Danska pružila Republici Hrvatskoj u reformi javne uprave. Naime, u studenom prošle godine između Republike Hrvatske i Kraljevine Danske potpisan je ugovor vrijedan 13,5 milijuna kuna namijenjen stvaranju efikasnije administracije.

Ministar Møller izrazio je zadovoljstvo što su otpočeli pregovori s Republikom Hrvatskom za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te je istaknuo nastavak potpore i pomoć Kraljevine Danske Republici Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije.

Između ostalog na sastanku je bilo riječi i o perspektivi daljnjeg proširenja Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, te globalnoj i regionalnoj sigurnosti. Ujedno ministrica Grabar-Kitarović je upoznala kolegu Møllera s nedavnim izborom Republike Hrvatske u Komisiju za izgradnju mira (Peace Building Commission), ocijenivši kako je to područje na kojemu, s obzirom na našu nedavnu povijest, imamo mnogo toga za ponuditi. Republika Hrvatska se stavila na čelo skupine zemalja koje su tražile da u toj Komisiji budu zastupljene i države koje imaju iskustva i kao primateljice i kao davateljice mirovnih snaga UN-a. Republika Hrvatska je, da podsjetimo, na svojem teritoriju imala četiri mirovne misije, od UNPROFOR-a do UNTAES-a, i uz njihovu pomoć uspješno provela proces mirne reintegracije. Trenutno Republika Hrvatska sudjeluje u jedanaest mirovnih operacija širom svijeta.

Ministri vanjskih poslova su izrazili želju za češćim susretima i intenzivnijim dijalozima o bilateralnim odnosima između Republike Hrvatske i Kraljevine Danske, te za daljnjim razvojem poslovne suradnje između dvije zemlje.



Priopćenja