Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila monsinjora Giovannija Lajola

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, primila je u utorak, 6. lipnja 2006. godine tajnika za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice, monsinjora Giovannija Lajola, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Ovom prilikom su obostrano istaknuti izvrsni bilateralni odnosi koji su u stalnom usponu i bliska suradnja između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Ujedno je naglašeno kako između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, te kako je datum današnjeg posjeta simboličan jer nas vraća u 9. stoljeće kada je papa Ivan VIII. priznao kneza Branimira za zakonitog vladara i Hrvatsku za neovisnu državu.

Ministrica Grabar-Kitarović se zahvalila monsinjoru Lajolu na potpori koju je Sveta Stolica pružila Republici Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije. Također, upoznala je monsinjora Lajola s dosadašnjim postignućima Republike Hrvatske na tom putu, odnosno s cjelokupnim procesom pregovora za pristupanje u punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Ministrica Grabar-Kitarović naglasila je kako je jedan od ciljeva Republike Hrvatske integrirati sve hrvatske građane u hrvatsko društvo, uz očuvanje i zaštitu njihova identiteta, što podrazumijeva poštivanje vjeroispovijesti, te poticanje ekumenskog i međureligijskog dijaloga.

Monsinjor Lajolo istaknuo je tradicionalno prijateljstvo između Svete Stolice i Republike Hrvatske, te konstatirao kako papa Benedikt XVI. nastavlja politiku Ivana Pavla II, koji je Republiku Hrvatsku posjetio tri puta. Ujedno je izrazio potporu Svete Stolice Republici Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije.

Također, obostrano je istaknuta želja za daljnjim produbljivanjem bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice, posebice na području kulture, umjetnosti, te u okviru diplomatskih akademija.



Priopćenja