Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sastala se s ministricom za europske poslove Francuske Republike Catherine Colonna

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se u petak, 2. lipnja 2006. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija s ministricom za europske poslove Francuske Republike Catherine Colonna, koja boravi u posjetu Republici Hrvatskoj

Ovom prilikom su obostrano istaknuti dobri bilateralni odnosi i bliska suradnja između Republike Hrvatske i Francuske Republike, te želja da se prijateljski odnosi dviju zemalja nastave i još više prodube na svim razinama, posebice u području gospodarstva, sigurnosti, kulture, turizma i ekologije. Ujedno je naglašeno kako između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Ministrica Grabar-Kitarović je upoznala ministricu Colonna s dosadašnjim postignućima Republike Hrvatske na putu u euroatlantske integracije, te s cjelokupnim procesom pregovora. Ujedno, ministrica Grabar-Kitarović je naglasila kako Republika Hrvatska želi pridonijeti stabilnosti prostora jugoistočne Europe, te da će u tom smislu Republika Hrvatska nastaviti suradnju sa susjednim zemljama u rješavanju preostalih otvorenih pitanja i prenošenju vlastitih iskustava u procesu euroatlantskih integracija.

Ministrica Colonna je pohvalila napredak koji je Republika Hrvatska do sada ostvarila na putu u euroatlantske integracije, te istaknula kako će se dosadašnja francuska potpora Republici Hrvatskoj i nastaviti. Također je izrazila želju za nastavak napretka Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji, te napomenula kako on ovisi o individualnim postignućima.

Ujedno, ministrica Colonna je naglasila kako su sve reforme koje Republika Hrvatska provodi na putu približavanja euroatlantskim integracijama bitne ne samo za Republiku Hrvatsku nego za cijelu regiju, te stoga Republika Hrvatska predstavlja dobar primjer za cijelu regiju, te pridonosi njenoj stabilnosti.

Obje su ministrice spomenule suradnju dviju država u okviru Međunarodne organizacije za frankofoniju, te naglasile zadovoljstvo nedavno potpisanim "Memorandumom o višegodišnjem programu učenja francuskog jezika u državnoj upravi Republike Hrvatske" kao dodatnom poveznicom između Republike Hrvatske i Francuske Republike.



Priopćenja