Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravi u radnom posjetu Kraljevini Švedskoj

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, boravi u radnom posjetu Kraljevini Švedskoj, 23. i 24. svibnja 2006. godine, u Stockholmu

U sklopu radnog posjeta Kraljevini Švedskoj ministrica Grabar-Kitarović susrela se prvog dana boravka, u utorak 23. svibnja 2006. godine, s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Janom Eliassonom. U razgovoru je obostrano zaključeno kako su bilateralni odnosi između dvije države vrlo dobri bez otvorenih pitanja. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je ministra Eliassona o postignućima Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji, te o izboru Republike Hrvatske u Komisiju za izgradnju mira čime je potvrđena uspješna tranzicija od zemlje primateljice mirovnih postrojbi do zemlje koja danas uspješno sudjeluje u većini mirovnih operacija Ujedinjenih naroda. Ministar Eliasson izjavio je kako će Kraljevina Švedska nastaviti pružati potporu proširenju Europske unije koje se temelji na individualnim postignućima svake pojedine države u procesu.

Drugog dana posjeta, u srijedu 24. svibnja 2006. godine, ministrica Grabar-Kitarović sastala se u odvojenim sastancima sa zamjenikom predsjednika parlamenta Perom Westerbergom, zamjenikom predsjednika Vlade Kraljevine Švedske Bosseom Ringholmom, te ministricom za međunarodnu razvojnu suradnju u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carin Jämtin.

Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornike s aktualnostima u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, kojom prilikom je predstavila strukturu Republike Hrvatske za vođenje pregovora s Europskom unijom, pružila uvid u tijek analize usklađenosti zakonodavstva (screening) i ispunjavanje kriterija za članstvo. U razgovorima su naglašeni vrlo dobri bilateralni odnosi te su se sugovornici složili kako je važno zadržati euroatlantsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe temeljenu na individualnom pristupu svake pojedine zemlje, također je zaključeno da je stabilnost zemalja u regiji jamstvo stabilnosti europskog kontinenta.

U smislu razvojne suradnje istaknuto je da je Švedska do kraja 2005. izdvojila oko 45 milijuna eura u humanitarnu i razvojnu pomoć Republici Hrvatskoj. Od 1992.-2003. Švedska je uložila oko 33 milijuna eura, a tijekom 2004. godine vrijednost projekata provedenih u koordinaciji Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA) iznosila je oko 5 milijuna eura. Težište dvostrane razvojne suradnje od 2004.-2006. je potpora u provedbi reformi koje su ključne za razvitak tješnjih odnosa s Europskom unijom i integraciju Republike Hrvatske, s naglaskom na jačanju središnjih institucionalnih struktura. Jedan od osnovnih ciljeva švedske razvojne strategije s Hrvatskom je potpora reformama koje pridonose stvaranju učinkovitog, transparentnog i demokratskog sustava javne uprave. Razvojna suradnja mora imati učinak i na gospodarski razvoj Hrvatske, osobito na razvoj malog i srednjeg poduzetništva te na stvaranje preduvjeta za trgovinu i strana ulaganja.



Priopćenja