Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila stipendije učenicima i studentima pripadnicima hrvatske nacionalne manjine, iseljeništva i useljeništva

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, dodijelila je stipendije učenicima i studentima pripadnicima hrvatske nacionalne manjine, iseljeništva i useljeništva u ponedjeljak, 22. svibnja 2006. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija za 2006. godinu ukupno je dodijelilo 178 stipendija, od čega studentima 159, a učenicima srednjih škola 19. Od tog broja, 128 stipendija dodijeljeno je studentima pripadnicima hrvatske nacionalne manjine, a 31 stipendija studentima iseljenicima i useljenicima. Učenicima srednjih škola iz iseljeništva i useljeništva dodijeljeno je 11 stipendija, dok je 8 stipendija dodijeljeno učenicima pripadnicima hrvatske nacionalne manjine.

Za navedene tri kategorije hrvatskog naroda stipendije se dodjeljuju na temelju Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu za učenje hrvatskog jezika i stipendiranje iseljenika, useljenika i pripadnika hrvatske nacionalne manjine. Za spomenute stipendije u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2006. godinu predviđeno je 3 milijuna kuna.

Na Natječaj za dodjelu stipendija studentima i učenicima za akademsku i školsku godinu 2005./2006., raspisan 15. veljače 2006. godine, pristiglo je ukupno 1409 zahtjeva za dodjelu stipendija što je u odnosu na prošlu godinu 635 kandidata više. Kriteriji za dodjelu stipendija su: pripadnost jednoj od triju navedenih kategorija hrvatskog naroda, da kandidat u trenutku kandidiranja za stipendiju nije stariji od 18 (srednja škola), odnosno 25 godina (visoko učilište), da u trenutku kandidiranja upisuje razred ili godinu bez ponavljanja, dobar uspjeh u dosadašnjem obrazovanju, te socijalni status.

Iz ukupnog iznosa sredstava predviđenih Državnim proračunom za 2006. godinu, 500.000 kuna predviđeno je za školarine za 26 polaznika zimskog semestra CROATICUM-a, te za 66 polaznika ljetnog semestra CROATICUM-a. CROATICUM je tečaj hrvatskog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za strance i pripadnike hrvatskog iseljeništva koji slabo ili uopće ne govore hrvatski jezik.



Priopćenja