Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na sjednici Odbora ministara Vijeća Europe u Strasbourgu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sudjelovala je na sjednici Odbora ministara Vijeća Europe u petak, 19. svibnja 2006. godine, u Strasbourgu

Tijekom sjednice ministrica Grabar-Kitarović kazala je, govoreći o konsolidaciji sustava Vijeća Europe za zaštitu ljudskih prava, kako je Vijeće Europe od svog osnutka zaštitnik ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u Europi. Napomenula je u tom smislu kako je Republika Hrvatska ratificirala Konvenciju o ljudskim pravima i većinu Protokola, među kojima i Protokol 14, i to kao jedna od prvih država članica Vijeća Europe. Kazala je kako je Republika Hrvatska svjesna da reforma sustava zaštite ljudskih prava seže i izvan okvira Protokola 14. Također je istaknula osobitu važnost nadgledanja provođenja odluka Europskog suda za ljudska prava.

U govoru je ministrica Grabar-Kitarović napomenula da je za Republiku Hrvatsku važno institucionaliziranje odnosa između Vijeća Europe i Europske unije. Vijeće Europe je, kroz nadgledanje zaštite ljudskih prava, demokratskih vrijednosti i vladavine prava, u tom području glavni autoritet u Europi i u tom smislu nezamjenjiv partner u pristupanju Europskoj uniji.

Ministrica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo time što je dosadašnje rumunjsko predsjedništvo Vijećem Europe za prioritet imalo suradnju zemalja u regiji i zahvalila Rumunjskoj na uočavanju važnosti regionalnih inicijativa. Dodala je kako će Republika Hrvatska tijekom svog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) nastaviti promicati regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi kao način poticanja suradnje među državama.

Na marginama sastanka Odbora ministara Vijeća Europe ministrica Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Jonasom Gahr Støreom. Na sastanku na kojem su potvrđeni dobri bilateralni odnosi ministrica Grabar-Kitarović upoznala je ministra Størea s nastojanjima Republike Hrvatske u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama. Ministar Støre izrazio je podršku Kraljevine Norveške za članstvo Republike Hrvatske u NATO-u.

Na marginama sastanka Odbora ministara Vijeća Europe ministrica Grabar-Kitarović susrela se s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Dimitrijem Rupelom. Tijekom sastanka ministrica Grabar-Kitarović i ministar Rupel ponovili su prijateljske odnose dviju država i naglasili potrebu jačanja suradnje u području bilateralnih odnosa.



Priopćenja