Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Republika Hrvatska izabrana u Komisiju za izgradnju mira 16. svibnja 2006. godine, u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda

Republika Hrvatska izabrana je u Komisiju za izgradnju mira u utorak, 16. svibnja 2006. godine, u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda

Republika Hrvatska temeljila je svoju kandidaturu za izbor u Komisiju za izgradnju mira na postignućima u uspješnoj tranziciji od zemlje primateljice mirovnih postrojbi do zemlje koja danas uspješno sudjeluje u većini mirovnih operacija Ujedinjenih naroda. Republika Hrvatska je domaćin brojnim tečajevima na međunarodnoj razini za izgradnju mira na post-konfliktnim područjima, također Republika Hrvatska ima i nudi iskustvo u rekonstrukciji i izgradnji institucija države te koordiniranju međunarodne pomoći.

Svojim članstvom Republika Hrvatska želi konstruktivno doprinijeti rješavanju kriza u svijetu i iskoristiti u pozitivne svrhe post-konfliktno iskustvo.

Komisija za izgradnju mira tijelo je Ujedinjenih naroda osnovano u sklopu reforme Svjetske organizacije, započete usvajanjem Završnog dokumenta na sastanku šefova država i vlada u sklopu 60. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku u rujnu 2005. godine.

Za članstvo Republike Hrvatske u Komisiji za izgradnju mira glasalo je 119 država od 188 prisutnih.

Komisija za izgradnju mira sastoji se od 31 članice izabrane od strane Opće skupštine UN-a sa zadatkom koordinacije aktivnosti međunarodne zajednice u kriznim situacijama nakon završetka mirovnih operacija i početka razvojnog ciklusa. Do osnivanja ovog tijela došlo je radi potrebe za koordiniranim i jedinstvenim pristupom post-konfliktnoj izgradnji mira.

Članice Komisije izabrane su prema sljedećim kriterijima: 7 država iz sastava Vijeća sigurnosti (pet stalnih članica – SAD, Rusija, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, te Danska i Tanzanija), 7 članica iz Gospodarsko-socijalnog vijeća (Angola, Gvineja Bisau, Indonezija, Šri Lanka, Brazil, Belgija, te Poljska i Češka s podijeljenim mandatom), 5 od 10 najvećih financijskih kontributora UN-u (Japan, Njemačka, Nizozemska, Italija i Norveška), 5 od 10 najvećih vojnih kontributora u mirovnim operacijama UN-a (Pakistan, Bangladeš, Indija, Nigerija i Gana), te 7 članica iz kategorije Opće skupštine po regionalnom ključu (Egipat, Fidži, Čile, El Salvador, Jamajka, Burundi, Hrvatska).

Republika Hrvatska kandidat je za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za koje će se izbori održati 2007. godine.



Priopćenja