Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor na seminaru Odbora regija

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, kao posebna izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, održala je govor na seminaru Odbora regija „Prava nacionalnih manjina i njihova primjena na lokalnoj i nacionalnoj razini u Hrvatskoj“, u utorak, 16. svibnja 2006. godine, na Brijunima

U svom je govoru ministrica Grabar-Kitarović predstavila postignuća Republike Hrvatske u području zaštite manjinskih prava koja se očituju u pozitivnim ocjenama međunarodnih institucija i organizacija – OESS-a, Vijeća Europe i UN-a. Rezultat je to jačanja normativnog aspekta zaštite i promicanja manjinskih prava te implementacije konkretnih odredbi.

Ministrica Grabar-Kitarović napomenula je tri ključna načela u promicanju i zaštiti prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj – obrazovanje u pogledu zaštite i promicanja ljudskih i manjinskih prava, predanost Vlade Republike Hrvatske promicanju i prihvaćanju najviših standarda prava manjina, te svijest da uvijek postoji prostor za poboljšanje u tom području.

U prikazu zakonodavnog okvira u području zaštite ljudskih i manjinskih prava u Republici Hrvatskoj ministrica Grabar-Kitarović napomenula je da se Republika Hrvatska opredijelila za ratifikaciju svih ključnih međunarodnih instrumenata o ljudskim pravima i njihovu provedbu u nacionalnom zakonodavstvu. Napomenula je kako se Republika Hrvatska aktivno zalaže za jačanje mehanizama zaštite ljudski i manjinskih prava u okviru svih relevantnih institucija, posebice Vijeća Europe i Ujedinjenih naroda. U pogledu međunarodnih ugovora navela je da posebnu pozornost treba obratiti na djelovanje Odbora za ljudska prava, Odbora za ukidanje rasne diskriminacije i Odbora za uklanjanje diskriminacije žena ali i Odbora za prava djece. Kazala je kako Republika Hrvatska s posebno pozornošću prati i smjernice EU na području zaštite nacionalnih manjina.

Ministrica Grabar-Kitarović pojasnila je kako je u Ustav Republike Hrvatske uklopljen niz odredbi s ciljem što kvalitetnije zaštite prava nacionalnih manjina te promocije načela multikulturalizma i participativne demokracije. Posebno se osvrnula na Ustavni zakon o nacionalnim manjinama iz 2002. godine kao najznačajniji propis za konkretnu zaštitu nacionalnih manjina u Hrvatskoj, čijim je donošenjem dovršen temeljni normativni okvir.

U svom je govoru ministrica Grabar-Kitarović kazala da je odnos prema manjinama jedan od pokazatelja demokratske zrelosti pojedine države, te da u Hrvatskoj nacionalne manjine nisu problem nego njezino bogatstvo.



Priopćenja