Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Zaprešiću održana 16. sjednica Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije (SOPS)

U petak, 12. svibnja 2006. godine, u Zaprešiću je održana 16. sjednica Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije (SOPS) kojoj su supredsjedali s hrvatske strane Olga Kresović-Rogulja iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a sa slovenske strane Bogdan Benko iz Ministarstva vanjskih poslova

Konstatirano je da se implementacija Sporazuma odvija sukladno dosadašnjim dogovorima dviju strana i da je većina prava i povlastica iz Sporazuma uspješno realizirana na terenu. Krajem mjeseca ožujka ukupno je na hrvatskoj strani izdano 9337 pograničnih propusnica i 1134 poljoprivrednička uloška. Istodobno je na slovenskoj strani izdano 17.444 pograničnih propusnica i 5.266 poljoprivredničkih uložaka odnosno ukupno se s pograničnim propusnicama koristi skoro 27.000 državljana obiju strana. Bilježi se i sve veći promet preko pograničnih graničnih prijelaza, a i u prvoj turističkoj zoni «Sutla – dolina zdravlja» koja je započela s radom u prošloj godini izdano je dvjestotinjak turističkih dozvola.

Na sjednici je potvrđeno da pogranični prijelaz Plavić-Sedlarjevo koji je uspostavljen još 2004. godine od 10. svibnja ponovno radi, nakon temeljite obnove mosta preko Sutle. Tim prijelazom mogu granicu prelaziti svi imatelji pograničnih propusnica kao i svi ostali putnici koji na samom prijelazu kupe dozvolu za jednokratni prelazak granice. Radno vrijeme tog prijelaza radnim danom je od 6 do 22, a nedjeljom i praznicima od 7 do 21 sata.

Stalna mješovita komisija promijenila je radna vremena i nekih drugih pograničnih prijelaza:

  • Prilišće – Žunići – od 8.00 do 20.00 sati sve dane u tjednu;
  • Prvutina – Krasinac – radnim danom od 5.00 do 23.00 sata, a nedjeljom od 8.00 do 20.00 sati;
  • Obrež – Božakovo - od 8.00 do 20.00 sati sve dane u tjednu;
  • Vivodina – Krmačina – radnim danom od 6.00 do 22.00 sati, a nedjeljom od 8.00 do 20.00 sati;
  • Lipa – Novokračina – u razdoblju turističke sezone (od 1.6. do 1.10.), subotom i nedjeljom do 22:00sata;
  • Kraj Donji – Rakovec – od 7:00 do 19:00 sati, sve radne dane u tjednu u razdoblju od 1.11. do 1.3. 2007.
Odluka o novim radnim vremenima navedenih pograničnih prijelaza stupa na snagu od 15. lipnja 2006. godine.

Stalna mješovita komisija razmatrala je i program zaprečavanja prometnica preko granice na kojima nije uspostavljena granična kontrola. To je, naime, nužan korak u uspostavi što učinkovitijeg nadzora na zajedničkoj hrvatsko-slovenskoj granici koja će u idućoj godini postati i vanjska europska granica te na kojoj će se radi toga uspostaviti tzv. schengenski granični nadzor. U slučaju da se ti putovi koriste kao prijelazna mjesta, njihovi korisnici dobit će ključeve ili magnetne kartice s kojima će moći otvoriti rampu.



Priopćenja