Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U povodu Priopćenja Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije od 11. svibnja 2006. godine

U povodu Priopćenja Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije od 11. svibnja 2006. godine, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske podsjeća da je temeljna pretpostavka za rješavanje preostalih otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije istinit, objektivan i korektan prikaz dosadašnjeg tijeka pregovora o razgraničenju državne granice na moru i povratu duga Ljubljanske banke - Glavne filijale Zagreb

U pogledu graničnog prijelaza Plovanija, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske podsjeća na činjenicu da je 1994. godine potpisan zajednički Zapisnik kojim je granični prijelaz Plovanija utvrđen kao međunarodni granični prijelaz, što jasno potvrđuje da se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske. To je slovenska strana izrijekom potvrdila i notom od 2002. godine. O tom graničnom prijelazu bilo je riječi u nekoliko pisama predsjednika vlada obje države, no ni u jednom se s hrvatske strane ne navodi kao privremena prijelazna točka, već u nekima se potvrđuje da se taj granični prijelaz nalazi na hrvatskom državnom području.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske posebno podsjeća da Republika Slovenija nije prosvjedovala kada je u srpnju 1991. godine, upravo polazeći od stanja na 25. lipnja 1991. godine, Republika Hrvatska uspostavila granični prijelaz Plovanija, već je to počela činiti tek kasnije, 1993. godine iz razloga koji se, budući da nisu pravno utemeljeni, mogu tumačiti kao politički motivirani.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske ukazuje da i posljednje slovenske izjave samo potvrđuju ispravnost prijedloga Republike Hrvatske upućenog slovenskoj strani 4. listopada 2005. godine, da se nakon više od 14 godina vođenja pregovora o pitanju razgraničenja, koji nisu doveli do obostrano prihvatljivog rješenja, to pitanje zajednički podnese na rješavanje međunarodnom pravosudnom tijelu.



Priopćenja