Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sudjeluje na Sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sudjeluje na Sastanku ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) koji se održava 3. svibnja 2006. godine u Solunu, u Helenskoj Republici

„Među mnogim pozitivnim stranama SEECP-a, možda je najbolje istaknuti da su tim procesom suradnje zemlje jugoistočne Europe pokazale da su dosegle razinu zrelosti i samopouzdanja potrebnu za pristupanje Europskoj uniji. Stoga, Republika Hrvatska na SEECP ne gleda kao na zamjenu, već kao na način pune realizacije Solunske Agende i pristupanja jugoistočne Europe Europskoj uniji“, kazala je ministrica Grabar-Kitarović u svom obraćanju.

Ministrica Grabar-Kitarović je također istaknula kako su zajednički ciljevi zemalja SEECP-a bili postavljeni još na početku stvaranja SEECP-a, a to su jačanje suradnje i dobrosusjedskih odnosa, jačanje demokracije, stabilnosti i sigurnosti u regiji, te jačanje gospodarske suradnje, upotpunjeni s ambicijom punopravnog članstva u Europskoj uniji. U tom smislu ministrica Grabar-Kitarović je naglasila kako zemlje SEECP-a moraju nastaviti pomagati jedna drugoj u procesu individualnog ispunjenja svih kriterija potrebnih za pristupanje Europskoj uniji.

Republika Hrvatska na Summitu u Solunu preuzima predsjedanje SEECP-om od Helenske Republike, u trajanju od svibnja 2006. godine do svibnja 2007. godine.

Neki od ciljeva i prioriteta na koje će se Republika Hrvatska usredotočiti tijekom svog predsjedanja SEECP-om su nastavak jačanja suradnje i dobrosusjedskih odnosa među članicama SEECP-a, potpora sveobuhvatnom ostvarivanju mira i razvitka u regiji, promicanje snažne europske orijentacije i perspektive jugoistočne Europe u skladu sa Solunskom deklaracijom Europske unije, promicanje regionalne gospodarske suradnje, ulaganja u regiju, te promicanje suradnje na području energetike, infrastrukture, prometa, telekomunikacija, unutarnjih poslova, pravosuđa, obrazovanja, zaštite okoliša, kulture i turizma.



Priopćenja