Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Bišćević primio je generalnog direktora Ministarstva vanjskih poslova Helenske Republike Pispinisa

Državni tajnik za politička pitanja Hido Bišćević, primio je u petak, 28. travnja 2006. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, generalnog direktora Ministarstva vanjskih poslova Helenske Republike Vassilisa Pispinisa pri čemu su održane redovite političke konzulatacije

Tom je prigodom potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa dviju zemalja pri čemu su konstatirani vrlo dobri bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Helenske Republike, bez otvorenih pitanja.

Državni tajnik Biščević izvijestio je grčku stranu o tijeku pregovora o pristupanju Europskoj Uniji, pripremama i reformama glede članstva u Sjevernoatlanskom savezu, te hrvatskim stajalištima o stanju i perspektivama u jugoistočnoj Europi. U tom svjetlu razgovaralo se o reformi Pakta o stabilnosti, te posebice o predstojećem Summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji će se održati u Solunu od 2. do 4. svibnja 2006. godine i na kojem će Republika Hrvatska od Helenske Republike preuzeti predsjedanje SEECP-om.

Generalni direktor Pispinis prenio je nastavak potpore Republici Hrvatskoj u njezinom približavanju euroatlantskim integracijama, te naglasio potrebu očuvanja europske perspektive svih zemalja jugoistočne Europe. Također, iznio je stajališta Helenske Republike o situaciji u regiji, te istaknuo važnost njezine stabilnosti i daljnjeg prosperiteta.

Dogovoren je nastavak političkih konzultacija, te je iskazana potreba intenziviranja gospodarske suradnje.



Priopćenja