Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Grabar-Kitarović sastala se s ministrom vanjskih poslova Republike Finske Erkki Tuomiojom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se u četvrtak, 27. travnja 2006. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija s ministrom vanjskih poslova Republike Finske Erkki Tuomiojom

Ministrica Grabar-Kitarović je istaknula iznimni značaj posjeta ministra vanjskih poslova Erkki Tuomioje za Republiku Hrvatsku, s obzirom da će Republika Finska 1. srpnja 2006. godine preuzeti predsjedanje Europskom unijom zbog čega je u razgovorima dominirala tema europskih integracija.

Također, na sastanku je ministrica Grabar-Kitarović istaknula dobre odnose i blisku suradnju između Republike Hrvatske i Republike Finske, te važnost pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji pri čemu iskustva Republike Finske na tom putu mogu biti od velike pomoći i Republici Hrvatskoj. Ministri su se složili da se tijekom finskog predsjedanja Europskom unijom nastavi s dinamikom procesa proširenja Europske unije, te s dinamikom pregovora, a na temelju individualnog pristupa.

Ministar vanjskih poslova Republike Finske Erkki Tuomioja pohvalio je dosadašnji napredak koji je Republika Hrvatska ostvarila u približavanju Europskoj uniji, te je naglasio kako će Republika Finska rado podijeliti s Republikom Hrvatskom svoja iskustva iz procesa priključenja euroatlanskim integracijama. Također, ministar Tuomioja istaknuo je i odlične bilateralne odnose dviju zemalja. U tom smislu Republiku Hrvatsku će uskoro posjetiti i premijer Republike Finske Matti Vanhanen.

Na sastanku je također bilo riječi i o bilateralnoj suradnji, regionalnoj suradnji u okviru regionalnih foruma, suradnji unutar euroatlanskih integracija, te o suradnji u kontekstu finskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. srpnja 2006. godine.



Priopćenja