Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica mr. sc. Marija Pejčinović Burić sastala se s Horstom Mehrländerom

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Marija Pejčinović Burić sastala se u srijedu, 12. travnja 2006. godine, s Horstom Mehrländerom, državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva Savezne pokrajine Baden-Württemberg

U razgovoru je državna tajnica Pejčinović Burić zahvalila Saveznoj Vladi Savezne Republike Njemačke i vladi Baden-Württemberga na potpori u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Naglasila je da je suradnja sa Saveznom Republikom Njemačkom osobito bitna, a posebice s pokrajinom Baden-Württemberg u kojoj živi najveća zajednica Hrvata u svijetu. Osobito je u tom smislu pozdravila suradnju kroz Mješovitu komisiju Hrvatska - Baden-Württemberg, kojom s hrvatske strane predsjeda državna tajnica Pejčinović Burić, a s njemačke strane državni ministar i ministar za europske poslove u Vladi pokrajine Baden-Württemberg, Willi Stächele. Govoreći o suradnji u procesu pristupanja Europskoj uniji državna tajnica Pejčinović Burić navela je da Republika Hrvatska i Savezna Republika Njemačka surađuju u twinning projektima od kojih je jedan s pokrajinom Baden-Württemberg.

Državni tajnik Mehrländer izrazio je zanimanje za proces pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Državna tajnica Pejčinović Burić predstavila je tijek screeninga te strukture Republike Hrvatske za pregovore s Europskom unijom, napominjući kako Republika Hrvatska želi brze i kvalitetne pregovore te kako je u tom smislu bitan široki nacionalni konsenzus. Dodala je da isto tako unutar Europske unije treba pronaći rješenja za pitanja proširenja.

Državni tajnik Mehrländer izrazio je uvjerenje kako je Republika Hrvatska iznimno spremna za proces pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Ponovio je prijateljstvo pokrajine Baden-Württemberg i Savezne Republike Njemačke s Republikom Hrvatskom i ponudio partnerski odnos pokrajine Baden-Württemberg u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te je u tom smislu osobito istakao buduće njemačko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2007. godine.



Priopćenja