Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović predsjedala je u Luksemburgu Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović predsjedala je u ponedjeljak, 10. travnja 2006. godine, u Luksemburgu Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje

U nastavku slijedi neslužbeni prijevod Zajedničke izjave.

EU-HRVATSKA
VIJEĆE ZA STABILIZACIJU I PRIDRUŽIVANJE
Luksemburg, 10. travnja 2006.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije (EU) i Hrvatske održalo je svoj drugi sastanak u ponedjeljak 10. travnja 2006. Predsjedavajuća Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje gđa Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, predvodila je izaslanstvo Republike Hrvatske. Gđa Ursula Plassnik, ministrica vanjskih poslova Austrije, predvodila je izaslanstvo EU. Dr. Javier Solana, visoki predstavnik/glavni tajnik, g. Olli Rehn, povjerenik za proširenje i veleposlanik Eikka Kosonen, stalni finski predstavnik pri EU također su sudjelovali na sastanku kao članovi Troike.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravilo je otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom 3. listopada 2005. odmah nakon što je preostali uvjet za početak pristupnih pregovora bio ispunjen. Drugi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje pružio je dobru priliku da se napravi pregled napredovanja Hrvatske u njezinim pripremama za članstvo. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje primjećuje da se proces analitičkog pregleda odvija prema planu i pohvaljuje dobre pripreme Hrvatske za sastanke analitičkog pregleda. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje podsjeća kako će napredak u pregovorima ovisiti i o ispunjavanju obveza Hrvatske povezanih sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju te o provedbi Pristupnog partnerstva.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje primjećuje da Hrvatska nastavlja ispunjavati političke kriterije, međutim potrebni su daljnji stalni napori u nekim važnim područjima, npr. reformi pravosuđa, reformi državne uprave, borbi protiv korupcije te mjerama koje će jamčiti slobodu medija. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje potiče Hrvatsku da pojača napore, posebno svojih obveza preuzetih u vezi povratka izbjeglica u kontekstu Sarajevske deklaracije iz siječnja 2005. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje primjećuje da premda je razina napretka povezanih s pravima manjina koja je prethodno ostvarena uglavnom i održana, treba ubrzati provedbu Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravlja potvrdu od 3. listopada 2005. godine da Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY. Također se naglašava da je stalna puna suradnja s ICTY-jem i dalje uvjet za napredak tijekom cjelokupnoga pristupnog procesa.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje primjećuje da u Hrvatskoj funkcionira tržišna ekonomija te potiče Hrvatsku da nastavi s napretkom koji je već postignut s ekonomskim kriterijima. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje također potiče Hrvatsku da znatno ubrza restrukturiranje i privatizaciju poduzeća u portfelju Fonda za privatizaciju te velikih poduzeća u državnom vlasništvu. Daljnji napori za osiguranje regulatornog okruženja bez korupcije i osuvremenjivanje zemljišnih knjiga ključni su za privlačenje viših razina stranoga izravnog ulaganja. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravlja određeni napredak koji je Hrvatska od prošlog sastanka Vijeća učinila u usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom Zajednice. Hrvatska treba općenito nastaviti usklađivanje zakonodavstva i istodobno jačati administrativne i pravosudne strukture koje su potrebne za učinkovitu provedbu pravne stečevine Zajednice. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje primjećuje da je Hrvatska u strateškom pristupu usklađivanju pravne stečevine trebala učiniti korak dalje i razviti, kad je to potrebno, sveobuhvatne strategije koje bi obuhvatile sve reforme potrebne u sklopu zakonodavnog usklađivanja i razvijanja institucionalnih sposobnosti za provedbu i usklađivanje s relevantnom pravnom stečevinom.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravlja pozitivnu ulogu koju Hrvatska i dalje ima u smislu regionalne suradnje i uočava napore Hrvatske za uspostavljanjem dobrih susjedskih odnosa. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravlja aktivnu ulogu Hrvatske u transformiranju sadašnje mreže dvostranih sporazuma o slobodnoj trgovini u jedinstveni regionalni sporazum o slobodnoj trgovini u sklopu CEFTA-e. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje prima na znanje predstavljanje programa Hrvatske za predstojeće predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) upravo u trenutku kad SEECP treba preuzeti važniju ulogu u regionalnoj suradnji kao dijelu prijelazne strategije Pakta o stabilnosti. EU očekuje tijesnu suradnju s Hrvatskom tijekom njezina predsjedanja.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje primjećuje da Hrvatska kao zemlja kandidat i dalje koristi sredstva iz svih triju pretpristupnih financijskih instrumenata što će u 2006. iznositi 140 milijuna eura (Phare: 80 milijuna eura, ISPA: 5 milijuna eura, SAPARD: 25 milijuna eura). Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje primjećuje da je Hrvatska i dalje korisnik regionalnog programa CARDS. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje konstatira da je odlučeno o upravljanju sredstvima potpore na decentraliziranoj osnovi putem središnje jedinice za financiranje i ugovaranje. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje čestita Hrvatskoj na mjerama poduzetim koje omogućuju da se donese ta pozitivna odluka. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje naglašava da to povećava odgovornost Hrvatske za zdravo financijsko upravljanje fondovima Zajednice.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje potvrđuje da je Hrvatska općenito provela svoje obveze u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje poziva Hrvatsku da odmah donese programe restrukturiranja za sektore željezara i brodogradnje u skladu s obvezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. EU podsjeća da su u nedostatku takvih programa, državne potpore koje se od stupanja na snagu Privremenog sporazuma odobravaju prema Sporazumu nezakonite.

Kad je riječ o slobodnom kretanju kapitala, EU primjećuje da Hrvatska ne ispunjava svoju obvezu iz članka 60. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u skladu s kojim se kupnja nekretnina u Hrvatskoj odobrava državljanima država članica EU. EU poziva Hrvatsku da odgovarajuće provodi te odredbe bez diskriminacije i da riješi zaostale zahtjeve koje su podnijeli građani EU ubrzavajući postupak za sve. Hrvatska ističe svoju strogo dosljednu primjenu relevantnih zakona i procedura bez diskriminacije u skladu s obvezama iz članka 60. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje primjećuje da je Hrvatska pristala na uvođenje tarifnih kvota za šećer. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje također pozdravlja tekuće pripreme zone dijagonalne kumulacije podrijetla između EU i onih zemalja zapadnog Balkana koje su potpisale sporazume o slobodnoj trgovini s EU; za sada su to Hrvatska i Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija. Vijeće konstatira da bi ta inicijativa trebala uskoro početi davati rezultate. Hrvatska je izrazila želju i spremnost da započne procesom uključivanja u Pan-Euro-Med sustav dijagonalne kumulacije podrijetla.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje razmijenilo je stajališta o razvoju događaja na zapadnom Balkanu i posljedicama foruma EU/Zapadni Balkan koji se održao u Salzburgu u ožujku 2006. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pozdravlja redovito usklađivanje Hrvatske sa zajedničkim stajalištima koja donosi Europska unija o vanjskoj i sigurnosnoj politici. Vijeće također pozdravlja trajnu potporu Međunarodnom kaznenom sudu i predanost Hrvatske u očuvanju integriteta Rimskog statuta.

* * *



Priopćenja