Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je nekoliko bilateralnih susreta tijekom održavanja Crans Montana Foruma u četvrtak, 6. travnja 2006. godine

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je nekoliko bilateralnih susreta tijekom održavanja Crans Montana Foruma u četvrtak, 6. travnja 2006. godine.

Ministrica Grabar-Kitarović susrela se sa zamjenicom predsjednika makedonske vlade Radmilom Šekerinskom. U razgovoru su razmijenjena mišljenja o napretku Republike Hrvatske i Republike Makedonije prema Europskoj uniji, o pretpristupnim programima Europske unije - PHARE, ISPA i SAPARD, o pregovaračkoj strukturi Republike Hrvatske za pregovore o pristupanju Europskoj uniji te o predstojećim parlamentarnim izborima u Makedoniji.

Čestitajući Republici Hrvatskoj na napretku koji je ostvarila u ispunjavanju svih uvjeta za punopravno članstvo u EU te njezinom dinamikom i kvalitetom pregovora, zamjenica predsjednika makedonske vlade Šekerinska predložila je razmjenu iskustava u korištenju pretpristupnih programa, u izradi odgovarajućih strategija te pripremi projektnih prijedloga. Ministrica Grabar-Kitarović je podržala taj prijedlog suradnje s ciljem prenošenja iskustava i daljnjeg jačanja bilateralne suradnje.

Ministrica Grabar-Kitarović susrela se s ministrom za europske poslove Kraljevine Nizozemske Atzom Nicolaijem. Tijekom razgovora ministrica Grabar-Kitarović izrazila je odlučnost Republike Hrvatske u ispunjavanju kriterija za punopravno članstvo u Europskoj uniji te je ukratko upoznala ministra Nicolaia s tijekom procesa pristupnih pregovora. Ministar Nicolai potvrdio je kako će nizozemska vlada ostati privržena svim preuzetim obvezama te da ne podržava drugi oblik članstva osim punopravnog. Iznio je stajalište nizozemske vlade da treba biti odlučan u oba smjera - i u ispunjenju kriterija za punopravno članstvo od strane država kandidatkinja i u privrženosti ispunjenju preuzetih obveza od strane Europske unije.

Na marginama Crans Montana Foruma ministrica Grabar-Kitarović susrela se s Jaroslawom Pietrasom, donedavnim državnim tajnikom za europske integracije, a sadašnjim državnim tajnikom u ministarstvu financija Republike Poljske, kojom prilikom je izrazila zahvalu Republici Poljskoj na potpori koju pruža Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu. Obostrano je izraženo zadovoljstvo razvojem odnosa između dvije prijateljske zemlje među kojima nema otvorenih pitanja. S hrvatske strane izražen je interes za iskustva u procesu usklađivanja s NATO standardima. S državnim tajnikom Pietrasom susrela se i državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić.

Ministrica Grabar-Kitarović također je danas primila predstavnike Stalnog odbora za vanjske i europske poslove Zastupničkog doma Malte kojom prilikom je razgovarala s predstavnicima odbora o pitanjima od zajedničkog interesa. Ministrica Grabar-Kitarović predstavnicima Republike Malte izrazila je zahvalnost za potporu Republike Malte u procesu pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom. U razgovoru su potvrđeni dobri i prijateljski bilateralni odnosi između dvije zemlje te izražen obostran interes za produbljenje suradnje osobito u području gospodarstva i kulture.



Priopćenja