Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija otvorila je ciklus seminara pod nazivom “Jačanje pregovaračkih strategija i planiranja”

U organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine Danske, kao donatorom, i Središnjim državnim uredom za upravu Republike Hrvatske, kao nositeljem projekta, otvoren je u četvrtak, 6. travnja 2006. godine, ciklus seminara pod nazivom “Jačanje pregovaračkih strategija i planiranja”

Ciklus seminara otvorila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović u svojstvu voditeljice Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

Seminar je rezultat suradnje na temelju Ugovora o Programu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Danske o općim uvjetima za provedbu „Pretpristupne pomoći Kraljevine Danske Republici Hrvatskoj za razdoblje 2005 – 2007“.

Ciklus seminara, u trajanju od dva dana, organizira se u četiri modula „Strateško planiranje pregovaračkog procesa i sklapanje strateških saveza s državama članicama Europske unije“, „Oblikovanje pregovaračkih stajališta“, „Metodološki pristup stvaranja pregovaračkih stajališta“, „Uklapanje EU tematike u visoko obrazovanje - podučavanje studenata za državnu službu u kontekstu članstva u EU“.

Seminari su namijenjeni za Državno izaslanstvo Republike Hrvatske za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, Koordinaciju za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, Pregovaračku skupinu za vođenje pregovora, Nacionalni odbor za praćenje pregovora, voditelje radnih skupina, akademsku zajednicu te predstavnike političkog i gospodarskog života Republike Hrvatske uključene u proces pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Predavači na seminaru su bivši glavni pregovarač za pristupanje Republike Litve Europskoj uniji i sadašnji zamjenik savjetnika litvanske vlade za europske poslove, Petras Austrevicius, te dvojica uvaženih Litvanaca, Darius Zeruolis, zamjenik tajnika litvanske vlade za europske poslove i Klaudijus Maniokas, bivši zamjenik glavnog pregovarača za pristupanje Republike Litve Europskoj uniji.



Priopćenja