Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Zagrebu sa senatorom Georgeom Voinovichem

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se u četvrtak, 23. ožujka 2006. godine, u Zagrebu sa senatorom u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, Georgeom Voinovichem

U razgovoru je ministrica Grabar-Kitarović zahvalila senatoru Voinovichu na podršci Rezoluciji 342 Senata Sjedinjenih Američkih Država kojom se preporuča da Republika Hrvatska bude pozvana u članstvo u Sjevernoatlantskom savezu u što skorijem roku. U tom smislu ministrica Grabar-Kitarović iznijela je očekivanje hrvatske strane za daljnju potporu Senata i osobnu potporu senatora Voinovicha proširenju NATO-a kao i uključenje zemalja jugoistočne Europe u euroatlantske integracije.

Ministrica Grabar-Kitarović naglasila je predanost Republike Hrvatske za uključenje u euroatlantske integracije i provedbi reforma koje se u tom cilju provode. Napomenula je aktivnu ulogu Republike Hrvatske u stabilizaciji i uspostavi prosperiteta u jugoistočnoj Europi, te uvjerenje hrvatske strane kako Republika Hrvatska može i ima obvezu u osiguranju mira i sigurnosti u regiji. Naglasila je aktivnu i konstruktivnu ulogu Republike Hrvatske u regiji osobito kroz Srednje-europski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) te u bilateralnim odnosima sa susjednim zemljama.

Senator Voinovich izrazio je zadovoljstvo hrvatskom ulogom i pohvalio napore i inicijative koje Republika Hrvatska poduzima u rješavanju pitanja u jugoistočnoj Europi.

Ministrica Grabar-Kitarović ukratko je upoznala senatora Voinovicha s tijekom procesa pregovora Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji te naglasila stav i inicijativu Republike Hrvatske o proširenju CEFTA-e kao modelu gospodarske regionalne suradnje i pripremu za sudjelovanje na unutarnjem tržištu Europske unije.



Priopćenja