Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Neven Jurica, predao je vjerodajnice predsjedniku Sjedinjenih Meksičkih Država Vincente Fox Quesadi

Veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama akreditiran za Meksiko Neven Jurica, predao je 23. ožujka 2006. godine u Mexico Cityu vjerodajnice predsjedniku Sjedinjenih Meksičkih Država Vincente Fox Quesadi

Veleposlanik Jurica prenio je predsjedniku Foxu pozdrave predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera, naglasivši dobre i prijateljske odnose između dviju država. Veleposlanik Jurica upoznao je predsjednika Foxa s hrvatskom politikom u odnosu na Europsku Uniju i Sjevernoatlantski savez, te obrazložio ulogu Republike Hrvatske u jugoistočnoj Europi koja svojim statusom kandidata za Europsku Uniju i NATO i visoko razvijenim demokratskim standardima služi kao primjer i pomoć susjednim državama regije. Veleposlanik Jurica rekao je predsjedniku Foxu kako Meksiko kao latinsko američka država koja ima posebne bilateralne ugovore sa Europskom Unijom može preko Republike Hrvatske još snažnije razvijati svoje odnose i s područjem cijele jugoistočne Europe. Veleposlanik Jurica je spomenuo i potrebu daljnjeg razvoja odnosa u gospodarstvu i turizmu.

Predsjednik Fox zahvalio se na pozdravima koje je veleposlanik Jurica prenio, te naglasio važnost koju Republika Hrvatska ima u ovom dijelu Europe. Predsjednik Fox izrazio je zadovoljstvo prijateljskim odnosima između dviju zemalja, te pozdravio hrvatsko napredovanje k euroatlantskim integracijama. Također, predsjednik Fox izrazio je spremnost za još snažnije intenziviranje bilateralnih odnosa Sjedinjenih Država Meksika i Republike Hrvatske kazavši da postoji puno prostora u kojem se ti odnosi mogu unapređivati.



Priopćenja