Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Regionalnom središtu za kontrolu naoružanja i verifikaciju (RACVIAC), održan je 34. redovni sastanak Subregionalne konzultacijske komisije

U Zagrebu u Regionalnom središtu za kontrolu naoružanja i verifikaciju (RACVIAC), 10. ožujka 2006. godine održan je 34. redovni sastanak Subregionalne konzultacijske komisije tijekom kojeg su potpisane Izmjene i dopune Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, Članak IV 1B Općeg okvirnog Sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini

U ime Republike Hrvatske Sporazum je potpisao pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Pjer Šimunović. Svečanoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma nazočile su sve strane Sporazuma, osobni izaslanik predsjedatelja Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) general Claudio Sampaolo, te predstavnici država Kontaktne skupine.

Povod potpisivanju izmjena bilo je usklađivanje s novim Zakonom o obrani u Bosni i Hercegovini, kojim se poslovi obrane s entiteta prenose na središnja tijela državne vlasti. Slijedom navedenog, Bosna i Hercegovina će biti jedna stranka Sporazuma, sastavljena od triju konstitutivnih naroda.

Podsjećamo, izvornik Sporazuma potpisan je u Firenci 14. lipnja 1996. godine., te će se ove godine u Firenci svečano obilježiti deseta obljetnica potpisivanja i uspješne primjene Sporazuma.



Priopćenja