Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Pejčinović-Burić, boravila je u Madridu, gdje je održala predavanje

Državna tajnica za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Marija Pejčinović-Burić, boravila je 6. ožujka 2006. godine u Madridu, gdje je održala predavanje na Institutu za međunarodna pitanja i vanjsku politiku (INCIPE) na temu „Hrvatski put prema članstvu u Europskoj Uniji“

Državna tajnica Pejčinović-Burić osvrnula se tijekom predavanja na proces približavanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, naglasivši kako je riječ o jednom od najvažnijih ciljeva hrvatske vanjske politike, te da je Republika Hrvatska odlučna nastaviti putem prema punopravnom članstvu kako u Europskoj uniji tako i u Sjevernoatlanskom savezu. Također, Pejčinović-Burić je istaknula da je Republika Hrvatska svjesna svoje uloge u regiji kao i odgovornosti koju ima u stvaranju trajne stabilnosti i napretka na području jugoistočne Europe, te u poticanju dobrosusjedskih odnosa. Republika Hrvatska te odnose želi graditi na temelju punog poštivanja međunarodnog prava i ravnopravnosti.

Na kraju predavanja državna tajnica Pejčinović-Burić izrazila je nadu da će Republika Hrvatska na svom putu prema članstvu u Europskoj uniji i dalje imati podršku Kraljevine Španjolske, te da će njen primjer pomoći Republici Hrvatskoj da taj put bude što kraći i uspješniji.

Predavanju su prisustvovali Jose Lado, veleposlanik Kraljevine Španjolske i predsjednik Instituta za međunarodna pitanja i vanjsku politiku (INCIPE), Vicente Garrido, direktor INCIPE, Alberto Navarro, državni tajnik za Europsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova i suradnje Kraljevine Španjolske, Raul Fuentes, načelnik za vanjsku politiku za središnju i južnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova i suradnje Kraljevine Španjolske, te brojni strani diplomati akreditirani u Kraljevini Španjolskoj.



Priopćenja