Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Slijedom navoda iz dnevnog tiska vezano za pristup talijanskih državljana hrvatskom tržištu nekretnina

Slijedom navoda iz dnevnog tiska vezano za pristup talijanskih državljana hrvatskom tržištu nekretnina u kojem se spominje da je talijanski vicepremijer i ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini uputio pismo povjereniku Europske unije za proširenje Olliju Rehnu, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija navodi da će se na pismo očitovati kada bude bilo upoznato s njegovim cjelovitim sadržajem

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija podsjeća da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju obvezuje Republiku Hrvatsku na učinkovitu i svrhovitu primjenu hrvatskog zakonodavstva kad se radi o pristupu državljana članica Europske unije hrvatskom tržištu nekretnina. Upravo u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, Republika Hrvatska prema svakom stranom državljaninu postupa na jednak način, primjenjujući bez diskriminacije, načelo reciprociteta kako je predviđeno hrvatskim zakonodavstvom.

Talijanski državljani već godinama, bez prigovora s talijanske strane, imaju pravo pristupa hrvatskom tržištu nekretnina pod određenim uvjetima. Sada je, na prijedlog talijanske strane, u tijeku provjera i precizno utvrđivanje sadržaja tog reciprociteta, uvidom u zakonodavstvo i praksu Talijanske Republike.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija podsjeća da nediskriminirajuća dosljedna primjena reciprociteta u odnosu na državljane nekih država znači slobodan pristup hrvatskom tržištu nekretnina, budući da i hrvatski državljani u tim državama imaju jednaka prava. U odnosu na državljane drugih država to znači pravo pristupa uz ispunjavanje određenih uvjeta, i to upravo istih uvjeta koje hrvatski državljani moraju ispuniti u tim državama ukoliko u tim državama žele kupiti nekretninu, a za državljane trećih država to znači nemogućnost pristupa hrvatskom tržištu nekretnina budući da ni hrvatski državljani u tim državama nemaju prvo stjecati nekretnine. U posebnu skupinu ulaze države s kojima je utvrđivanje reciprociteta u tijeku budući da ranije nije bilo zahtjeva za stjecanjem nekretnina tih državljana pa do sada nije niti bilo potrebe za upoznavanjem sadržaja zakona i prakse tih država prema hrvatskim državljanima.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ističe da Republika Hrvatska upravo primjenom reciprociteta, kako je to propisano hrvatskim zakonodavstvom, u potpunosti poštuje preuzete međunarodnopravne obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Upravo dosljednom primjenom načela reciprociteta kojima se postiže načelo ravnopravnosti i jednakog tretmana između hrvatskih državljana i državljana pojedinih drugih država, uključujući i Italije, Republika Hrvatska će osigurati potpuno jednaka prava za hrvatske državljane u tim državama kada je riječ o pravu i uvjetima za pristupu tržištu nekretnina.



Priopćenja