Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Grabar-Kitarović u okviru službenog posjeta Republici Cipar susrela se s predsjednikom Republike Cipar Papadopoulosom, predsjednikom Parlamenta Republike Cipar Christofisom, te ministrom vanjskih poslova Republike Cipar Iacovouom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović u okviru službenog posjeta Republici Cipar susrela se danas, 3. ožujka 2006. godine, s predsjednikom Republike Cipar Tassosusom Papadopoulosom, predsjednikom Parlamenta Republike Cipar Demetrisom Christofisom, te ministrom vanjskih poslova Republike Cipar Georgiosom Iacovouom

Službeni posjet ministrica Grabar-Kitarović započela je predavanjem u Europskom Institutu na temu "Put Hrvatske prema Europskoj uniji" gdje je prisutne upoznala s hrvatskim nastojanjima na putu u Europsku uniju.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je ciparskoj Vladi na potpori Republici Hrvatskoj pri početku pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Kazala je kako su bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Republike Cipar dobri, no s mogućnošću razvoja, posebice na gospodarskom planu. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornike sa stanjem u regiji te istaknula da će Republika Hrvatska i nadalje poticati očuvanje sigurnosti u regiji.

Državni vrh Republike Cipar istaknuo je karakterističnost ovog službenog posjeta ministrice Grabar-Kitarović Cipru, budući da je to prvi posjet na razini ministra vanjskih poslova od osamostaljenja Republike Hrvatske.

Ponuđena su iskustva Republike Cipar stečena u njegovom procesu pristupanja Europskoj uniji, kao i u kontekstu pregovora s Europskom unijom te korištenju pretpristupnih fondova Europske unije.

Ministrica Grabar-Kitarović sa sugovornicima je razgovarala i o razminiravanju te ponudila Republici Cipar prenošenje hrvatskih iskustava i znanja po tom pitanju, kao i stručnjake s tog područja.

U okviru gospodarskih tema, sugovornici su istaknuli da je tijekom 2005. godine robna suradnja između Republike Hrvatske i Republike Cipar iznosila je 88 milijuna dolara, od čega je hrvatski izvoz u Republiku Cipar iznosio 85 milijuna dolara, a ciparski izvoz u Republiku Hrvatsku 3 milijuna dolara. Republika Hrvatska izvozi na Cipar brodove, čamce, plovne konstrukcije, mineralna ulja i drugo, a iz Cipra uvozi uglavnom voće i povrće. Obje strane su zaključile da postoji prostor za povećanje robne razmjene. Što se tiče prometne suradnje između dviju zemalja – pomorskog i zračnog prometa, trgovačko pomorskog prometa – sugovornici su se složili da bi Republika Hrvatska mogla biti poveznica Cipra sa Srednjom Europom, a Cipar poveznica Hrvatske sa Bliskim i Srednjim Istokom.

Ministrica Grabar-Kitarović posjetila je hrvatske članove mirovne misije pod okriljem UN-a na Cipru (UNFICYP): dva pripadnika Policije i dva pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Prisustvo hrvatskih vojnika i policajaca ocijenjeno je vrlo pozitivno, te su date naznake da bi se cijenilo da Republika Hrvatska pojača snage u okviru UN mandata.

U popodnevnim satima predviđen je sastanak s predsjednikom Ciparske gospodarske komore Mavrommatisom s kojim će ministrica Grabar-Kitarović razgovarati o konkretiziranju i povećanju gospodarske suradnje o čemu je već danas bilo govora s ciparskim dužnosnicima.



Priopćenja