Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Drugo zasjedanje Međuvladinog mješovitog odbora za manjine (MOM) između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore, u srijedu, 22. veljače 2006. godine u Zagrebu

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u Upravi za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo Slavko Leban susreo se u srijedu, 22. veljače 2006. godine u Zagrebu, povodom drugog zasjedanja Međuvladinog mješovitog odbora za manjine (MOM) s pomoćnicom ministra za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Jelenom Marković

Pomoćnik ministrice Leban istaknuo je potrebu brzog i efikasnog rješavanja pitanja nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori. Napomenuo je da trenutno postoji povoljna politička klima za rješavanje aktualnog pitanja o zastupništvu hrvatske nacionalne manjine na lokalnoj i državnoj razini u Srbiji i Crnoj Gori te spremnost srpske i crnogorske strane za rješavanje tog pitanja.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Jelena Marković najavila je održavanje sjednica MOM-a na područjima s većom brojnošću nacionalnih manjina.

Međuvladin mješoviti odbor za manjine na svom je drugom zasjedanju raspravljao o informiranju na jeziku nacionalnih manjina, sudjelovanju predstavnika manjina u predstavničkim i drugim tijelima lokalne i državne vlasti, pitanjima školstva i financiranja institucija nacionalnih manjina. Također je usvojen Poslovnik o radu MOM-a koji će pridonijeti uspješnijem djelovanju. Preporuke Međuvladinog mješovitog odbora za manjine o rješavanju spomenutih pitanja razmatrat će vlade dviju zemalja.

Međuvladin mješovit odbor za manjine (MOM) uspostavljen je temeljem Sporazuma između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj potpisanog 15. studenog 2004. godine. Prvo konstituirajuće zasjedanje MOM-a održalo se u Beogradu 22. studenog 2005. godine.



Priopćenja