Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na Crans Montana Forumu u Svetom Stefanu u Crnoj Gori

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje, od 19. do 21. veljače 2006. godine, na Crans Montana Forumu u Svetom Stefanu u Crnoj Gori, posvećenom pitanju budućnosti Crne Gore

U svom obraćanju u nedjelju, 19. veljače 2006. godine, ministrica Grabar-Kitarović je istaknula kako je Hrvatska otpočinjanjem pregovora o članstvu učinila iznimno velik korak naprijed i time osigurala nastavak započetog europskog puta. Dodala je da je unatoč tome Republika Hrvatska svjesna svoje odgovornosti i uloge u pogledu stabilnosti i sigurnosti te je spremna aktivno jačati suradnju u jugoistočnoj Europi.

U nastavku svog obraćanja, ministrica Grabar-Kitarović je poslala dvije ključne poruke, jednu Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici, drugu državama regije. Europskoj je uniji kazala kako je sadašnja politika Europske unije prema državama regije, pružanje jasne europske perspektive temeljene na individualnome pristupu najbolji način poticanja tih država u nastavku europskoga pridruživanja te ju treba nastaviti kao i sam proces proširenja. Državama jugoistočne Europe je poručila da temeljna motivacija reformskih procesa nužnih za približavanje Europskoj uniji mora biti dobrobit vlastitih državljana. Postizanje kriterija za članstvo ne smije se promatrati kao obveza nametnuta izvana, već kao vlastiti izbor, kao katalizator unutarnje stabilizacije demokratskih institucija i razvoja tržišnog gospodarstva te izgradnje učinkovitog pravosudnog i administrativnog sustava.

Forum je okupio ugledne političare i stručnjake iz Europe i regije, među kojima su premijer Crne Gore Milo Đukanović, makedonski premijer Vlado Bučkovski, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, potpredsjednik slovačke Vlade Pal Csaky, bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Johannes Swoboda, bivši Glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer i mnogi drugi.



Priopćenja